Prekršajni sud u Nišu obustavio postupak protiv čelnice SSP zbog ekološkog protesta 1Foto: privatna arhiva

Prekršajni sud u Nišu stavio je van snage prekršajni nalog protiv predsednice niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelene Milošević koji je policija izdala zbog njenog „kretanja kolovozom“ za vreme ekološkog protesta jer je bio „neuredan“.

Milošević nije bila legitimisana tokom ili nakon ekološkog protesta održanog 4. decembra prošle godine, te nije jasno na osnovu čega je utvrđen njen identitet.

U rešenju Prekršajnog suda navodi se da je on naložio Policijskoj upravi Niš da u zakonskom roku otkloni konkretne nedostatke na koje joj je ukazao, ali da PU to nije učinila, tako da je prekršajni nalog stavljen van snage.

Milošević je dobila prekršajni nalog 13. decembra, ali nije želela da plati novčanu kaznu od 5.000 dinara, već je Prekršajnom sudu podnela zahtev za sudsko odlučivanje po nalogu, sa ciljem da se “tokom postupka rasvetli na koji način je utvrđen njen legitimitet kada nije legitimisana“.

“Ovo je direktno priznanje policije da je za vreme ekoloških protesta postupala protivzakonito. Policija je izbegla pojavljivanje pred Prekršajnim sudom jer zna da ne može da dokaže da nas je na zakonit način pratila i identifikovala, odnosno zna da će biti otkriveno da je koristila nedozvoljene metode”, kaže Milošević za Danas.

Milošević kaže da je u prekršajnom nalogu navedeno da se 4. decembra, u 14.10 časova, kretala kolovozom, u Ulici Nikole Pašića, a da je kao dokaz navedena „službena beleška majora policije Petrovića”.

Ona kaže da je zbog učešća na ekološkim protestima, odnosno “kretanja po kolovozu”, prekršajne naloge dobilo više od stotinu građana koji nisu legitimisani.

Na dva ekološka protesta, koliko ih je organizovano u Nišu krajem prošle godine, nije bilo uniformisanih policajaca, niti su primećene obeležene policijske kamere za snimanje.

U rešenju Prekršajnog suda navedeno je da PU Niš nije “uredila” svoj prekršajni nalog tako što će u njemu precizirati koji prekršaj od dva navedena je Milošević zapravo počinila, niti je “opisala na koji način je okrivljena svojim postupanjem učinila prekršaj“.

„Kako izdavalac prekršajnog naloga nije otklonio nedostatke, iz datog prekršajnog naloga se nije moglo utvrditi šta se okrivljenoj konkretno stavlja na teret“, navodi se u rešenju Prekršajnog suda kojim se odbacuje zahtev Miloševićeve za sudsko odlučivanje po prekršajnom nalogu, a sam nalog stavlja van snage.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari