Gordon Braun Nekadašnji visoki zvaničnik britanske Laburističke stranke lord Lejvi šokirao je proteklog vikenda svetsku javnost tvrdnjom da bivši premijer Toni Bler veruje da njegov naslednik na toj funkciji Gordon Braun gotovo izvesno neće poraziti konzervativca Dejvida Kamerona na narednim izborima.

Gordon Braun Nekadašnji visoki zvaničnik britanske Laburističke stranke lord Lejvi šokirao je proteklog vikenda svetsku javnost tvrdnjom da bivši premijer Toni Bler veruje da njegov naslednik na toj funkciji Gordon Braun gotovo izvesno neće poraziti konzervativca Dejvida Kamerona na narednim izborima. Štaviše, Martin Ketle, britko pero lista Gardijan, napisao je nedavno da bi aktuelni predsednik vlade „učinio najveću uslugu Laburističkoj partiji ukoliko bi podneo ostavku“. Da zlo bude veće, čuveni profesor ekonomije Megnad Desai slikovito je uporedio Brauna s kašom, istakavši da je premijer „vrlo hranljiv, ali ne i uzbudljiv“.
Analitičari smatraju da je pad popularnosti britanskog premijera izazvan njegovom nedoslednošću koju je ispoljio kada je odustao od raspisivanja prevremenih opštih izbora u jesen 2007. Pristalice laburista dodatno je razgnevila Braunova odluka da predloži izmene kontroverznog zakona protiv terorizma, te pogoršanje ekonomskih prika u zemlji.
Ipak, ima i onih koji smatraju da će britanski premijer uspeti da se izbori s nesumnjivo najtežim izazovom u dosadašnjoj karijeri. Kao jedan od argumenata za to, analitičari ističu njegov „blistavi um“ i „gvozdenu volju“ koje je ispoljio u detinjstvu. Već kao desetogošnjik osvario je izuzetne rezultate na testu inteligencije, što mu je omogućilo da pre svojih vršnjaka upiše srednju školu u škotskom gradiću Kirkeldiju. Prema svedočenju članova Braunove porodice, tada se moglo jasno naslutiti njegovo buduće političko opredeljenje, budući da je prodavao stvari u garaži kako bi skupio novac za izbeglice iz Afrike koje su 1950-ih dolazile u Britaniju i siromašne susede.
U politiku se aktivno uključuje početkom 1960-ih, kao student istorije na Univerzitetu Edinburg, propagirajući laburističke ideje kao urednik Studentskog lista. Posle uspešno završenih studija 1972. postaje rektor univerziteta i predavač na Tehnološkom koledžu u Glazgovu. Njegove sposobnosti zapazile su i vođe laburista kojima je postao politički savetnik.
Osamdesetih godina prošlog veka zajedno s Tonijem Blerom vodio je vatrenu kampanju za modernizaciju stranke, što je umnogome pobolljšalo rejting laburista. Za svoje angažovanje u partiji i uspešno vođenje Blerove kampanje nagrađen je 1997. stupanjem na čelo Ministarstva finansija, funkciju koju je obavljao čitavu deceniju. Premijerski položaj preuzeo je 27. juna 2007. Tom prilikom Bler je izrekao pravi hvalospev na Braunov račun.
Gordon Braun je rođen 20. februara 1951. u Guovanu u Škotskoj. Njegov otac Džon Ebenezer bio je sveštenik, a majka Elizabeta domaćica. Oženjen je Sarom Makoli s kojom ima sinove Džona i Džejmsa Frejzera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari