"Premijerka Brnabić nikada nije bila solidarna sa lezbejkama u Srbiji"  1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

“Politička pozicija nekada ministarke državne uprave i lokalne samouprave, a sada premijerke Srbije ni na jedan način nije bila odraz bilo kakve solidarnosti sa lezbejkama u Srbiji”, smatra Jelena Višnjić, direktorka BeFem-a.

Višnjić je na večerašnjem panelu  “Medijska slika s ove strane duge”, koji je održan u okviru Nedelje ponosa, dodala da u delovanju premijerke Brnabić ništa nije bilo referenca na ono što je realan život lezbejke u Srbiji. 

Istakla je i da su srpski mediji razapeti uticajem ideologije, odnosno države i kapitala, odnosno ekonomije. 

Na panelu su govorile i Aleksandra Đorđević i Anesa Omeragić, autorke “Medijske analize – predstvaljanje LGBTI zajednice u srpskim medijima tokom 2020.”

Omeragić je istakla da se tokom prošle godine nije puno izveštavalo o LGBTI zajednici u Srbiji, ali kada jeste, izveštavanje je bilo neutralno ili čak pozitivno, a da su najčešće teme bile posvećene LGBTI temama koje su se desile u inostranstvu, poput potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. 

– Nije bilo toliko negativnog izveštavanja koliko smo očekivale. Kada je bilo negativnog konteksta, uglavnom se radilo o prenošenju reči nekoga ko je izjavio nešto negativno u vezi sa LGBTI zajednicom u Srbiji – ukazala je Omeragić.

Aleksandra Đorđević je navela da se teme o LGBTI zajednici nisu nametnule u 2020. godini u srpskim medijima. 

Kako je ukazala, o premijerki Ani Brnabić se govorilo kao o članici Srpske napredne stranke i predsednici Vlade Srbije, a ne kao lezbejki.

Đorđević je dodala da su tokom 2020. nedostajali tekstovi posvećeni psihološkoj pomoći LGBTI osoba.

Naglasila je da je najpoznatija lezbejka u Srbiji “Matora” (Jovana Tomić, prim. aut.), učesnica rijaliti programa, a ne premijerka Brnabić.

Dodala je da je važno to što je Srbija potpisala Vašingtonski sporazum u kojem je naznačena borba za ukidanjem homofobije u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari