Premijerka: Hag da vrati dostavljene dokumente 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmelom Ađijusom, koji je u poslednjoj poseti zemaljama regiona pred zatvaranje ovog suda krajem godine.

Karmel Ađijus saopštio je predsednici Vlade da je Haški tribunal tokom svog delovanja ispunio svoju ulogu i da je sada na zemljama regiona da rade na procesu pomirenja.

Naveo je da se intenzivno radi na uspostavljanju Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji će nastaviti poslove suda u Hagu.

Premijerka Brnabić zatražila je od predsednika Ađijusa da učini neophodne korake kako bi se Srbiji vratila dokumentacija koja je dostavljena po zahtevu Tužilaštva Haškog tribunala i apelovala da se učini sve kako bi se poboljšao tretman srpskih zatvorenika koji izdržavaju svoje kazne po presudi Tribunala.

Premijerka Brnabić saopštila je da je Srbija savesno ispunjavala svoje obaveze prema Sudu u Hagu, ali i izrazila sumnju u uverenje da je ovaj sud doprineo pomirenju u regionu. Zaključila je da je Srbija i dalje čvrsto opredeljena pomirenju zemalja bivše Jugoslavije i očuvanju stabilnosti regiona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.