Preminuo Petar Petrović bivši predsednik NDNV-a i dugogodišnji novinar 1Foto: Pixabay/ Lily

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“ i bivši predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (2000-2004), Petar Petrović preminuo je u 75. godini, saopštilo je danas Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Petar Petrović rođen je u Varvarinu 18. aprila 1946. godine. Predsednik NDNV-a bio je od 2000. do 2004. godine u dva mandata. Bio je glavni i odgovorni urednik lista Dnevnik, takođe u dva mandata. Sa mesta urednika u najstarijem vojvođanskom dnevnom listu se i penzionisao.

„Napustio nas je dragi kolega i prijatelj, borac za etičko i nezavisno novinarstvo. Kao izuzetan novinar i urednik ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu i borbi za medijske slobode. Kolege ga pamte kao urednika u pravom smislu te reči koji je umeo da sasluša novinara i da ga posavetuje. Bio je principijelan i dosledan u odbrani novinarske profesije i štitio je svoje novinare od političkih napada i pritisaka. Njegova beskompromisna borba tokom devedesetih za etičko novinarstvo, a nakon pada režima Slobodana Miloševića za podizanje kvaliteta lista Dnevnik, ostaće večito u pamćenju novinarske zajednice. Petar Petrović je bio uzor za mlade novinare i pamtićemo ga kao velikog borca za slobodu medija, istinu i pravdu. Saučestvujemo u bolu porodice i novinarske zajednice“, navodi se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.