Preminuo univerzitetski profesor i književnik Ratko Božović

Ostavite komentar


  1. I tako najbolji odlaze… Ostaje fukara i šljam. Dragi profesore, nedostajaćete dok i nas ima…. Posle….. Nadam se da će nove generacije naučiti.

  2. Srbija ostaje bez jednog od najmudrijih i najplemenitijih ljudi. Počivajte u miru profesore

  3. Ostaće upamćen po mnogo čemu, ali jedan mali izraz, „napredovanje u nazadovanje „treba da bude upamćen takođe. Nisam bot

  4. Bio je “ posebna figura“ na javnoj sceni Srbije i sveta. Decentan. Neće se skoro pojaviti čovek takvog formata. Profesore, neka Vam je večna slava!

  5. Poslednji pozdrav profesore!Nadam se da si mozda sa nekima koji ce znati da bolje iskoriste vase znanje i potencijale!

  6. Postovani profesore, dragi Ratko!
    Vijest o Tvom “odlasku” me zatekla u Becu, gdje se i ja lijecim, i duboko potresla. Jer, bio si svijetlo demokratije i kulture na prostorima bivse Jugoslavije. I danas mi je pred ocima nas posljednji susret u jednom beogradskom hotelu, kada smo se sreli u povodu knjige, koju sam pripremio, o mom bratu Slobodanu Inicu i kada smo dugo pricali o kulturnim dogadjanjima.
    Bio si veliki prijatelj nase kuce i hvala ti za to.Takvog cu Te ce uvijek sjecati.
    Neka Ti je laka zemlja!

  7. Izuzetna figura, ne samo na kulturnom nebu našeg, pa i evropskog područja. Nastavak onog Njegoševog o „čojstvu i junaštvu“, čovek iyuyetne erudicije i širine, kulturni poslenik u najširem smislu te reči. Imao sam priliku da ga upoznam, bez reči je prihvatio da napiše recenziju za knjigu PLANINA KOJA ME JE VOLELA, sa uvodnim tekstom ODLASCI BEZ POVRATKA. Voleo je svoje studente zbog kojih se vratio iz američkog fakulteta gde je bio predavač u Beograd 1993. „da bi u tim teškim vremenima bio sa svojim studentima“. Pored mnogih knjiga koje je napisao ima i tri posvećene najvećim čovekovim prijateljima, psima. Šteta što nije doživeo i ove promene, jer je napore da se one dese zduđno i bezrezervno podržavao. Veliki gubitak za srpsku kulturu, dugo se na ovom nebu neće pojaviti neko sličan njemu.

  8. БОГ не пита ко је КО !. БОГ суди по ДЕЛИМА људским за овоземаљског живота. Према томе и др.профа, био је као и сви ми што јесмо сада, само студент, на једном ФАКУЛТЕТУ, где се полаже животни, ДУХОВНИ ИСПИТ !!!. Маран ата…☦️ !.

  9. Dragi Bozo!Koliko smo setali i pricali ali nismo nista uspeli demonstracioje su i danas bezuspesne… Neka ti je laka zemlja

  10. Mnogo sam tužna
    zbog gubitka našeg
    velikana,profesora
    RATKA BOŽOVIĆA.
    Profesore,mnogo
    će te nedostajati
    Saučešće porodici.

  11. Zalosno je sto se i smrt ovog izizetnog coveka i profesora koristi za politikanstvo i nacionalisticka podbadanja.Profesor je kulturu isticao kao bit drustva,ako ga vec cenite ,primenite nesto.

  12. Veliki covek medj malim ljudima, simbol gradjanstva medj malogradjanima. Imati takvog prijatelja bila je retka privilegija. Zbogom dragi, dobri profesore.

  13. Sjajan covek. Sjajan profesor. Olicenje dobrote, mudrosti, pristojnosti, kulture komunikacije, bezkonfliktnosti, strasti, lepote, sarma….
    Izgovorio je, i napisao, more pametnih i lepih reci, i gotovo svakodnevno mislim o njegovoj dijagnozi naseg drustvenog puta: napredovanje u nazadovanju.
    Reci su bile njegova strast i njegov kapital.
    Neka Vasa lepa Dusa putuje ka Svetlosti dragi Profesore.

Ostavite komentar


Društvo

Kakvo vreme se očekuje u nedelju? 8

Kakvo vreme se očekuje u nedelju?

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom - saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.