Izricanje presude Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom biće moguće najranije u avgustu 2013. godine ako se suđenje nastavi sadašnjim tempom, upozorio je juče predsedavajući sudija O Gon Kvon.

– Uz uvođenje petodnevne radne nedelje u oktobru, izvođenje dokaza biće okončano u januaru 2013. Optimistički gledano, biće potrebno još šest do osam meseci za završne podneske i reči, te odlučivanje. Presuda bi tada mogla biti izrečena između avgusta 2013. i aprila 2014, kazao je Kvon.

Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson naznačio je da je procena sudija „suviše optimistička“, precizirajući da je tužilaštvo u dosadašnja četiri meseca suđenja izvelo samo 14 odsto svojih dokaza.

Na pitanje sudija kako ubrzati i skratiti proces, Robinson je odgovorio da bi tužilaštvo moglo odustati od izvođenja dokaza o nekim navodima optužnice, na primer o etničkom čišćenju nesrba u 20 bosanskih opština. Tužilac Alan Tiger odbacio je to, tvrdeći da je dužina suđenja do sada posledica toga što Karadžić kroz unakrsno ispitivanje svedoka optužbe „izvodi dokaze odbrane“.

Do sada je saslušano manje od 20 svedoka optužbe, a tužioci nameravaju da pred sudije izvedu 400 svedoka. Sudija Kvon je napomenuo da se Karadžiću mora dati više vremena za unakrsno ispitivanje svedoka zbog obimnog pisanog dokaznog materijala koji tužilaštvo uvodi u spis.

Optuženi Karadžić tvrdio je da su „sve mere tužilaštva za racionalizaciju postupka na štetu odbrane“. On je ponovio prigovore na uvođenje velikog broja ranije presuđenih činjenica i pisanih izjava svedoka u spis, upozoravajući da se suđenje pretvara „u papirno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari