Pretežak za podzemnu garažu: Spomenik kralju Petru I u Novom Sadu moraće da nađe novo mesto 1Foto: Grad Novi Sad

Spomenik kralju Petru I na Trgu republike u Novom Sadu koji je građane koštao oko 30 miliona dinara, postao je problem i moraće biti sklonjen jer smeta budućoj podzemnoj garaži koja je projektovana baš na tom mestu.

– Postoji problem sa spomenikom. Moraju da vide da li može da se pomeri kroz koncesioni sporazum i da, kada se završi garaža, vrati tako da ne izgubimo određeni broj parking mesta. Potom čekamo da se uradi projekat i odredi kako će Riblja pijaca izgledati. Sarađujemo sa Tržnicom i korisnicima pijace. Možda je ovo prilika da zaživi Temerinska pijaca. Deo njih bi se možda preselio tamo, a možda bi deo prodavaca ostao tamo čak i kada se završi garaža – naveo je Đurić za 021.rs.

Neverovatno je da spomenik koji nije bio predviđen na Trgu republike kada se pre više od jedne decenije radio prvi projekat za podzemnu garažu na ovoj lokaciji, tu ipak završi. Sada zbog svoje težine i veličine nije pogodan da bude iznad podzemne garaže.

Kako o tome niko nije razmišljao ranije i zašto se odmah nije pronašlo adekvatno i trajno mesto za spomenik, verovatno nikada nećemo saznati. Građani Novog Sada su radove za postavljanje spomenika platili 5,5 miliona dinara.

Izgradnja podzemnih garaža na Trgu republike je najbolja slika nesposobnosti i bahatosti gradske vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka, rekao je Goran Radojev, član GO Demokratske stranke.

– Po dolasku na vlast, naprednjake je sačekao projekat uređenja ovog trga, koji je izabran na konkursu 2011. godine, a koji je podrazumevao i izgradnju podzemne garaže. Miloš Vučević je ovaj projekat odbacio i krenuo u parterno uređenje trga, sa izgradnjom nadzemnih parking mesta, sa u istoriji najskuplje postavljenom klupom na nekom trgu i sa spomenikom monarhu na Trgu republike. Demokratska stranka je tada oštro kritikovala preskupo, a nefunkcionalno uređenje ovog trga, a sada dobijamo potvrdu da je ta kritika bila i više nego opravdana, jer će posle samo 8 godina ova vlast menjati opet njegov izgled, što će biti i dodatan trošak za budžet grada Novog Sada – rekao je Radojev.

Kako nastavlja, uz retoričko pitanje zašto podzemne garaže nisu urađene prilikom prethodnih radova na trgu, nakon oštećenja na Banovini i Tanurdžićevoj palati zbog radova na podzemnim garažama, postavlja se i pitanje da li izgradnja garaža na Trgu republike može da ugrozi staro jezgro grada, uključujući i istorijski važne i vredne objekte poput Jovine gimnazije i Saborne crkve.

„Takođe, postavlja se pitanje zbog čega se počinje sa gradnjom treće garaže u samom centru grada, ako se svi evropski gradovi trude da saobraćaj izmeste u potpunosti izvan centra, kako bi se očuvala stara zdanja i smanjilo zagađenje vazduha“, dodao je Radojev.

Pretežak za podzemnu garažu: Spomenik kralju Petru I u Novom Sadu moraće da nađe novo mesto 2
Foto: Grad Novi Sad

Grad je inače u postavljanje spomenika 2018. godine krenuo bez građevinske dozvole za ove radove. Radovi su počeli da se izvode iako javna nabavka nije bila završena.

Iz Gradske uprave za urbanizam tada su rekli da Skupština grada na sednici od 27. decembra 2017. godine donela Odluku o podizanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću na Trgu Republike u Novom Sadu („Službeni list Grada Novog Sada“ br. 67/2017).

„Odlukom Skupštine Grada Novog Sada formiran je Odbor u čijoj dužnosti je da sprovede Odluku o podizanju spomenika“ rekli su iz ove gradske uprave.

Velelepno otvaranje spomenika i događaj godine u Novom Sadu

Odgovor zašto se žurilo sa postavljanjem spomenika i nije obraćala na podzemnu garažu koja bi u budućnosti trebala biti ispod, krije se u nameri Sprske napredne stranke da ne propusti zgodnu godišnjicu.

Spomenik je otvoren 25. novembra 2018. godine kada je obeleženo 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata.

Svečanost je bila na najvišem mogućem nivou, bili su prisutni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, tada predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i mnogi drugi.

Glumac Lazar Ristovski govorio je odlomak iz govora Kralja Petra I Karađorđevića srpskoj vojsci kod Prizrena.

„Dobrodošao kući. Izvini što nam je 84 godine trebalo da shvatimo da si ti onaj koji je pobedio i da ti konačno podignemo spomenik“, poručio je tada Vučić u svom obraćanju.

Ipak, kralj nije imao puno mira. Nakon pet godina na Trgu republike i nakon potpisanog ugovora Grada o koncesiji sa kompanijom „Javne garaže“, Petar I mogao bi da ustupi svoje mesto privatnim parkinzima i potraži neko za njega trajnije.

Spomenik delo akademskog vajara Zorana Ivanovića

Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Umetničke livnice „Jeremić“.

Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane.

Na južnoj strani piše „Petar Prvi Krađorđević 1844-1921“, na severnoj „Kralj Srbije 1903-1918“.

Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše „Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918“.

Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari