Preti epidemija morbila: Alarmantno u Novom Sadu jer je najmanje dece primilo MMR vakcinu 1Foto: Pixabay/kfuhlert

Novi Sad jedan je od gradova sa najnižim obuhvatom vakcinacijom MMR vakcinom kod dece u Srbiji. Rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazali su da je u ovom gradu vakcinisano tek 26 odsto dece.

Srbiji preti da se ponove 2017. i 2018. godina, kada je vladala epidemija malih boginja, sa smrtnim ishodima. Obuhvat vakcinacije dece MMR vakcinom u Vojvodini je rekordno nizak, nedovoljan za kolektivni imunitet.

„Uvek je lošiji obuhvat u gradskim sredinama, velikim gradovima, u odnosu na sela i na manja mesta“ kaže dr Snežana Medić, epidemiolog na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Prema aktuelnom zakonu, imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom MMR vakcine. Revakcinacija drugom dozom MMR vakcine se obavlja pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole.

– Zadovoljavajući obuhvat MMR vakcinom je kada je 95 odsto ciljne populacije dece vakcinisano sa jednom i (ili) dve doze MMR, zavisno od uzrasta. Jedino se kontinuirano visokim obuhvatom može postići kolektivni imunitet protiv ovih bolesti koji bi bio bedem za sprečavanje širenja virusa malih boginja, zaušaka i rubele među stanovništvom. Nažalost, obuhvat I dozom MMR u Vojvodini u 2020. godine bio je 80 odsto, u 2021. godini iznosio je 72 odsto, a drugom dozom iznosio je 87 odsto (u obe pomenute godine) – rekla je doktorka.

Kako dodaje, poseban su problem urbane sredine, kao što je Novi Sad, gde je, kako je pokazala vanredna kontrola kartoteke vakcinacije krajem prošle godine, tek svako četvrto dete u drugoj godini života bilo vakcinisano MMR, a tek svako drugo u trećoj godini života.

Grad Novi Sad ima oko 52.000 dece uzrasta dve do 14 godina života, od kojih nekih 14 odsto nije uopšte vakcinisano (nije primilo nijednu dozu vakcine), ali zabrinjava što je oko dve trećine te dece uzrasta dve ili tri godine života.

– Takođe zabrinjava što se MMR vakcina ne daje pravovremeno. Najčešći razlog je odbijanje ili odlaganje vakcinacije od strane roditelja. Dok manji procenat roditelja tvrdokorno odbija da dozvoli vakcinaciju dece, većinom su to neodlučni roditelji koji odlažu vakcinaciju i ne dovode decu na vakcinaciju. Nažalost, oni se mahom informišu preko društvenih mreža i natpisa od kojih prednjače one anti-vakcinalne prirode koji promovišu uzročnu povezanost MMR i autizma. Ova veza je u nauci, mnogobrojnim naučnim studijama, odavno opovrgnuta – nastavlja Medić.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine, uradio je u novembru 2022. godine vanrednu kontrolu kartoteka vakcinacije Domova zdravlja u Južnobačkom okrugu, a slično su učinili i epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje na teritoriji Vojvodine.

Osim Novog Sada gde je obuhvat ispod 90 odsto registrovan, kod dece uzrasta od dve do četiri godine (za prvu dozu) i uzraste sedam do devet godina (za drugu dozu MMR) i u drugim opštinama u Vojvodini.

– Zabluda ima mnogo. Najčešća zabluda koja kruži među roditeljima je….“ Ima vremena, primiće MMR vakcinu, sačekajmo da prvo progovori i prohoda“. Nažalost vremena nema, jer svaka epidemija malih boginja predstavlja potencijalnu opasnost zbog brzog širenja i mogućnosti da deca koja nisu vakcinisana obole. Treba naglasiti da su komplikacije malih boginja (ako dete oboli) najčešće kod dece do navršene pete godine života (upale pluća, upale uha, upale mozga….) i javljaju se kod trećine obolelih – rekla je ova lekarka.

Poznati pedijatar dr Tomislav Stevanović iz Zrenjanina kaže da obuhvat dece MMR vakcinom zabrinjavajući, što ponovo može da nas uvede u epidemiju koju smo imali 2018. godine, kada nam je virus stigao iz Rumunije.

Sada u okolini nemamo takvu opasnost, ali kako tvrdi, Srbija je postala endemsko područje morbila koje samo čeka da se raširi. To je malo odgodio kovid i mere koje su donosile, kako se ovaj virus ne bi dalje širio.

“Imamo oko šest slučaja morbila dece i dva slučaja odraslih. Svih šestoro dece nije vakcinisano i koliko znam jedno ili dvoje imaju problema sa upalama pluća i nalaze se u Tiršovoj. Antivakserski lobi se od MMR vakcine pojavom kovida prelio na vakcinu protiv ovog virusa, uz svesrdnu pomoć profesora kao što je Branimir Nestorović, koje smatram odgovornima ako ponovo budemo imali epidemiju”, rekao je Stevanović.

Kako dodaje, u Beogradu je 2018.godine u Starom gradu prilikom pojave morbila, kada su se roditelji uplašili, veoma brzo vakcinisano 30.000 dece. Tada smo smatra opet zakazali, jer nismo evidentirali nus efekte i da li imamo porast autizma kod dece, što je najčešća zabluda roditelja u ovoj priči.

“To bi bio bitan stručni podatak, gde bi se konačno dokazalo da MMR vakcina nema nikakve veze sa autizmom”, nastavio je lekar.

– Oni koji ne žele da vakcinišu decu treba da se kazne, pogovoto profesori koji su protiv vakcinacija, da im se oduzmu licence. Naša krivična prijava koju je potpisalo 270 ljudi protiv 43 lekara koji šire dezinformacije o vakcinama, već pet godina čeka da se tužilac pokrene. Uz silne urgencije sa kojima smo pokušali da “poguramo” slučaj. Nemamo čak ni odgovor da li će slučaj biti pokrenut ili ne. Jasno vam je da u pravosuđu, kao i u zdravstvu, imamo jedan veliki insajderski antivakserski lobi koji sve sto je vezano za vakcinaciju, svaki pravni proces, opstruira – kazao je Stevanović.

Kako zaključuje, u poslednje dve godine imamo višak smrtnosti od 60.000 građana. Da smo nakon 15 mrtnih slučajeva i 150.000 oboleli tokom epidemije morbila 2018. godine uradili sve kako treba i bili odlučni u borbi protiv antivakserskog lobija, spasili bi mnoge živote i ova katastrofalna brojka bi bila sigurno manja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari