Preti mu kazna zatvora jer je pozivao građane da napuste Kosovo: Nova optužnica zbog „nasilne promene ustavnog uređenja“ 1Foto: FoNet/AP

Dušanu T. preti dve godine zatvora zbog sumnje da je pozivao na „nasilne promene ustavnog uređenja“, pozivajući lecima građane Zubinog potoka da napuste Kosovo, ukoliko ne žele da budu deo kososvskih institucija. „Promenite tablice, uzmite lična dokumenta, izađite na izbore, ili se vratite u Srbiju“, jedna je od poruka koje je Dušan delio sugrađanima 18. marta ove godine.

Više javno tužilaštvo podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Dušana T. (31) zbog opravdane sumnje da je pozivao građane iz Zubinog potoka da napuste teritoriju Kosova ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Kako navodi VJT, osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uredjenja.

U optužnom predlogu tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Takođe je predložilo da sud okrivljenom produži pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo.

“Sumnja se da je okrivljeni 18. marta 2023. godine u Zubinom potoku na severu Kosova i Metohije pozivao na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije, tako što je u pratnji više NN lica prilazio građanima srpske nacionalnosti u Zubinom potoku i delio im letke sledeće sadržine:
„Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama napustite Kosovo. Marš u Srbiju!“ i „Promenite tablice, uzmite lična dokumenta, izađite na izbore, ili se vratite u Srbiju“”, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Kako dodaju, tom prilikom je govorio da – ko priznaje Republiku Kosovo može da ostane na toj teritoriji, a ko ne priznaje, da može da ide u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari