Naknada za dozvolu za kablovsko emitovanje programa u Srbiji na godišnjem nivou iznosi 2,5 miliona dinara odnosno 21.550 evra, dok je u Bosni i Hercegovini ista naknada 35 puta manja i iznosi oko 622 evra, pokazuju podaci koje je Danas dobio iz Republičke radiodifuzne agencije Srbije i Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Nakon što je Pink odustao od emitovanja u kablovskom sistemu u Srbiji i dobio dozvole u BiH preko kojih će opet moći da distribuira program putem srpskih operatora, domaće medijsko tržište strahuje da bi to mogli da učine i drugi kablovski emiteri.

Televizija Pink, podsetimo, obavestila je nedavno RRA da više ne namerava da emituje svojih 68 programa u kablovskom sistemu Srbije i podnela zahtev za dozvole za emitovanje u BiH, gde su naknade za distribuciju programa jeftinije. Registrovani u susednoj zemlji i plaćaju i tamo naknadu, Pink će , kao „free to air“ kanal, moći ponovo da se nađe i u ponudi kablovskih operatora u Srbiji kojem nije neophodna dozvola domaćeg regulatora.

U RAK BiH ističu za Danas da su dozvole za 40 kablovskih kanala Pink BH Company izdate 14. marta ove godine i da važe narednih deset godina. Prema njihovim navodima, godišnja naknada za dozvolu naplaćena je u iznosu od 1.212,33 konvertibilnih maraka za svaku dozvolu, odnosno ukupno 48.493,20 maraka ili skoro 25.000 evra.

Izvršni direktor RRA Dragan Lukić objašnjava za Danas da u Srbiji naknada za kablovsko emitovanje iznosi pet odsto od naknade za terestrijalno, odnosno zemaljsko emitovanje koje je skoro 60 miliona dinara godišnje za teritoriju cele Srbije. Kablovski operator koji je dobio dozvolu za distribuciju programa na celoj teritoriji zemlje, samim tim, plaća godišnje oko 2,5 miliona dinara ili 21.550 evra.

„Mi smo poslali predlog Vladi Srbije prošle godine da se obezbedi 20 odsto popusta onima koji naknadu redovno plaćaju, ali saglasnost za takav potez još nismo dobili“, navodi Lukić. Na pitanje postoji li mogućnost da posle Pinka i druge kablovske televizije zatraže dozvole u BiH zbog manjih naknada, on kaže da „uvek postoji mogućnost i da RRA ne može da utiče na to.“

TV Pink je, tako, sa svojih 68 kanala u Srbiji morao da plaća godišnje 21.550 evra po kanalu ili ukupno skoro 1,5 miliona evra. U Bosni televizija Željka Mitrovića za 40 kanala platila je za narednih godinu dana naknadu od skoro 25.000 evra. Dragan Lukić iz RRA, međutim, kaže da Pink ima „mali dug“ za neplaćene naknade, ali da će to morati sa izmiri u redovnom postupku.

Televizije i dalje pojačavaju zvuk tokom reklama

Beograd – Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) stalno upozorava televizijske stanice da ne smeju pojačavati zvuk tokom reklama, ali do sada nije podnela nijednu prijavu, izjavio je juče direktor te agencije Milan Janković. Na konferenciji za novinare on je rekao da je to teško kontrolisati, zato što mnoge stanice rade preko kablovskih distributivnih sistema.

Kako se navodi na sajtu Ratela (ratel.rs), ta agencija je registrovala mnoga premašenja graničnih vrednosti jačine zvuka koja su kod nekih FM radio-stanica stalna, a u TV emisijama česta tokom emitovanja reklama, što je neprijatno za slušaoce i gledaoce. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari