Pretnja protestom naterala užičku vlast da se pozabavi zaštitom kanjona reke Đetinje 1Kanjon Đetinje/ Foto: Nenad Kovačević/Danas

Vlast u Užicu je povukla iz procedure Predlog akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje”, kako bi ga usaglasila sa izmenjenim Zakonom o zaštiti prirode.

Time je ispunila zahteve Građanske čitaonice Libergraf koja je to nedavno zatražila peticijom, sa potpisima 1.275 Užičana, i najavila protestna okupljanja građana, ukoliko lokalna vlast ne povuče taj dokument iz procedure.

Kako je Danas pisao, peticijom je zatražena revizija predloga tog akta, koji je zastareo, kao i da se organizuje nova javna rasprava i osmisli novi predlog.

Libergraf podseća na to da se usvajanje odluke o zaštiti kanjona odlaže već šest godina, čime je doveden u pitanje kvalitet tog akta, a poništava se i efekat tadašnje javne rasprave jer su se, u međuvremenu, dogodile značajne promene.

Postupak zaštite je zvanično pokrenut 2016. godine, kada su obavljeni javni uvid i javna rasprava o tom predlogu ali, kako navode u Libergrafu, o tome ne postoji nijedan javno dostupan dokument.

Pretnja protestom naterala užičku vlast da se pozabavi zaštitom kanjona reke Đetinje 2
Kanjon Đetinje/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Predlog te odluke, dodaju u tom udruženju građana, nikada nije stigao u užičku skupštinu, jer su ga nadležne gradske sužbe stalno menjale, zbog izmena zakona.

Uz peticiju i zahteve, udruženje je dostavilo gradskoj vlasti i svoj predlog, za koji ističe da je usklađen sa izmenjenim Zakonom o zaštiti prirode, ali i sa zaključcima javnih konsultacija sa građanima, koje su održane krajem decembra prošle godine.

U odgovoru koje je Gradsko veće, 14. februara, dostavilo Libergafu, navodi se da je „Grad Užice dostavio dopis Ministarstvu zaštite životne sredine kojim se Predlog akta o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje” povlači iz procedure pribavljanja saglasnosti zbog usaglašavanja sa izmenama Zakona o zaštiti prirode“.

U dopisu se dodaje da će „nadležni organ izraditi novi predlog i dostaviti ga Opštini Čajetina, radi dobijanja saglasnosti te lokalne samouprave“, pošto se na delu njene teritorije nalazi klisura užičke reke.

Pretnja protestom naterala užičku vlast da se pozabavi zaštitom kanjona reke Đetinje 3
Kanjon Đetinje/Foto: Nenad Kovačević/Danas

„Nakon toga, o izmenjenm predlogu odluke, trebalo bi da se sprovede procedura javnog uvida i javne rasprave, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, piše u odgovoru Gradskog veća.

„Pod pretnjom protesta, gradska vlast je ispunila naše zahteve koje inače zakon nalaže“, kazao je za Danas Vladan Sinđić iz Libergrafa i istakao da je gradskoj vlasti trebalo šest meseci od izmene zakona da povuče sporni predlog.

„To je trebalo da učine odmah, a ne da čekaju da prikupimo 1.275 potpisa da bismo izvršili pritisak na njih da to urade“, kaže naš sagovornik i očekuje da će Opština Čajetina ponudi saglasnost na novi predlog zaštite kanjona, jer je bila saglasna i sa prethodnim predlogom.

Nakon toga, objašnjava Sinđić, trebalo bi da započnu postupci jave rasprave i javnog uvida u taj predlog, koji će uticati i na druga važna pitanja, posebno na problem ugostiteljskih i drugih objekata.

Pretnja protestom naterala užičku vlast da se pozabavi zaštitom kanjona reke Đetinje 4
Foto: N. Kovačević

Nakon proglašenja zaštite klisure, trebalo bi, dodaje, da usledi izrada prostornog plana tog zaštićenog područja.

„To zači da sve što bude zabranjeno odlukom o zaštiti, neće moći da se dozvoli u prostornom planu i naš cilj je da na sve to utičemo, kroz buduću odluku o zaštiti klisure, a time i na kasniji prostorni plan“, objasnio je Sinđić.

Inače, u živopisnom kanjonu užičke reke živi 80 odsto ukupne faune sisara u Srbiji, mnogi vodeni organizmi, kao i najbrojnija populacija dnevnih leptira, od kojih je sedam vrsta na crvenoj listi zaštite, a Zavod za zaštitu prirode Srbije je, ranije, sproveo istraživanja i utvrdio bogastvo životinjskih i biljnih vrsta, kao i  biomorfološkh fenomena, koje treba zaštititi.

Nekorektan odgovor 

„Kako vremenski okvir, u kom se može očekivati sprovođenje javne rasprave, nije naznačen, odgovor Gradskog veća je prilično nekonkretan u smislu realizacije podnetih zahteva. Zbog toga ćemo nastaviti da pratimo korake koje preduzima lokalna samouprava i da insistiramo na što skorijoj realizaciji postupka zaštite klisure Đetinje“, poručuju iz Libergrafa.

Pretnja protestom naterala užičku vlast da se pozabavi zaštitom kanjona reke Đetinje 5
Đetinja,ispusti za otpadne vode/Foto: N. Kovačević/Danas

Kako zaštititi i reku

Osim kanjona, problem su i otpadne vode, pa i fekalije, koje završavaju u Đetinju. Užička vlast je, pre nekolko godina, propustila veliku šansu da reši taj problem, izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u selu Gorjani, za koje je Vlada Srbije obezbedila 15,2 miliona evra od međunarodnog kredita i donacija evropskih fondova, zbog loše komunikacije sa meštanima koji su se tome protivli. U planu je novi pokušaj, jer je predviđeno da se, kod Požege, gradi regionalno postrojenja za taj grad, Užice, Arilje, Ivanjicu i Kosjerić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari