Prevratni karakter građanskih protesta u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Slusaj, vec dugo vremena, budimo jasni, Vucicev rezim se uporedjuje sa Hitlerovim, sto je, cak i ako je preterano, jos uvek je uzasno i katastrofalno za drustvo i njegovu buducnost! Sve sto se ovde desava, mirise opasno na nesto sto rusi nadu da ce ovaj opasni vlastodrzac promeniti strategiju. On namerno zateze konopac ne samo sa Kosovom, vec sa svima okolo, naoruzava se i preti. Ne priznaje granice, domundjava se sa Srbima- rovatorima u susednim drzavama. Sta je to? Miroljubiva koegzistencija? To je pretnja miru, paraniocna egocentricnost radikala seseljske orijentacije.

  2. Dobar tekst, nada sve poučan. U jednom se ne bih složio sa autorom, u definiciji parlamentarne demokratije u kapitalizmu. Mislim da je idealizovana. Naime, partije su finansirane od strane bogataša, te nakon dolaska na vlast, moraju da donose zakone, koje su u interesu bogatih struktura u državi. Tu se sloboda, pravda i jednakost završavaju. Na tome pada kapitalizam. Sve zavisi koliko su finansijeri pohlepni, a srpski bogataši su baš dno dna.

  3. Toliki tekst…tolika lirika…demagogija…filozofija prozeta patetikom…a sustina neshvatljiva?! Ali uhvaticu se za ovu poslednju recenicu i replicirati: Ukoliko su ovi koji, kako autor navodi, „oni koji uspravnim hodom teze da usprave Srbiju“ buducnost Srbije i uopste Srbija kojom cemo se ponositi-mislim,ljudi,da smo u gadnom problemu!!!

  4. „…ja lično, kao zagovornik Srbije kao liberalno ustrojene građanska države, nisam ni za predaju Kosova ni za njegovu podelu, što ne znači da sam za ratnu opciju, već za tzv. zamrznuti konflikt.“
    Drugim rečima: – Ja sam za rešenje, bez rešenja.
    Zašto da izađemo iz gliba i da počnemo da mislimo o privredi, o ljudima, o budućnosti, kad nam je „bolje“ da živimo u iluzijama, u mitovima, u virtuelnoj stvarnosti…

  5. Dzaba krecite, profesore! Sa samo 12% obrazovanih i, uz to, sa preko 50% nepismenih, nema preporoda u Srbiji. Ipak smo nepismen narod, a takav narod promene ne doticu. Vise su vijuga imali nasi preci, nego mi. Milioni nasih savremenik sa vise vijuga su danas srecni gradjani civilizovanih drzava. Oni se, kad ostvare nece ni vratiti u nedodjiju Srbiju, sto ce dovesti do ekspresno i masovnog egzodus preostalih sa vise vijuga. Srbija poslednje tri decenije prezivljava sa oko cetiri milijarde evra doznaka i isto toliko kesa koji sa sobom donose danasnji gastarbajteri. Posto je ovde stanje sve gore, oni ce dolaziti sve manje.

  6. Srbija se probudila! Gradjanski protesti su sve cesci i sve veci! Gledam neke “ne zavisne “ analiticare, kako celog jutra po rezimskim televizijama pricaju nebuloze, panika ih hvata . . .

  7. Ne! Nije istina da „protesti lišeni bilo kakvog pozitivnog programa u kojem bi bio naznačen način rešavanja bilo kojeg od aktuelnih društvenih problema“. Svi „aktuelni drustveni problemi“ su Vucic Aleksandar i njegova bulumenta bambusa koje je postavio za licne vazale . cilj protesta je da nepomenik ode i da se uspostavi civilizovana i humana drzava sa velikim pocetnim slovom D. da li je to vama jasno gospodo analiticari ?!

  8. Francuska verzija patriotizma („državni patriotizam“) nema tradiciju istočno od Rajne. Kod nas je, kao i u drugim slovenskim, balkanskim, istočnoevropskim zemljama, dominantan bio herderovski jezički i etnokulturni (kako ga profesor zove) model nacije i teško da se to sad može menjati (a pitanje i treba li). Ono što treba istaći jeste da je i takvo shvatanje nacije kompatibilno sa demokratijom.

  9. Otvorite medije za opoziciju, dajte nacionalne frekvencije slobodnim medijima, smenite Loncara i Stefanovica zbog kriminalnih radnji i teskih prekrsaja – gazenja ljudskig prava, vratite penzije, NE LAZITE NAS VISE, objavite sve ugovore, pa vas necemo rusiti !!!

  10. Jako je opasno, naročito medju nepismenima , kad se pojave ovakvi, visoko-esterizovani komentari .
    A par stvari meni ovde škripi- prvo teritoroija . Razume se , nema drzave bez neke teritorije . Ali , istorija nas uči da su narod/nacija mnogo stabilnije kategorije , i realno osnova “velikog plemena”- države( kao druśtva) , a da je teritorija pa čak i sama država ( kao institut) vrlo varijabilna kategorija . Uostalom, Jevreji su moćna nacija , a bili su vekovima bez teritorije .
    A onda i taj referendum- teoretski, eto , raspiśe se referndum i ovde i na KiM. Mi ne damo, on s nama neće ! I šta onda ? Novi sukob? Za śta ? Za teritoriju koji Srbi napuštaju od 1389!
    A vrlo je iritantno da se kontinuirani previdja istorijski fakat: Srbi su napuštali Kosvo, i selili na sever . Srbi sa severa su išli još severnije , u Vojvodinu ( do 1918. Nnominalno tidju državu!) .
    I danas je smatraju itekako svojom. A zapravo se radi o istorijskoj translaciji : Srbi su se pomerili na sever , prazninu su popunili albanci !
    Ako smo mi 1918 ( bez mnogo pucnjave) ali kroz rat osvojili Vojvodinu, onda su i oni , po istom principu ,1999. osvojili Kosovo.
    Zato je jedina realna politika : početi albance posmatrati kao normalne ljude s željama i strahovima poput naših, prestati ih gledati kao divljake , i prihvatiti realnost da sad oni žive na prostoru gde smo nekad živeli mi. Ono, kao kad prodaš stan ….

  11. Autor kaže protesti nemaju prevratnički karakter i navodi rečenicu da hoćemo zakone, a ne ličnosti (navedene u tekstu). Tu je već kontradiktornost, jer su se te ličnosti poistovetile sa zakonom, institucijama i sistemom. Tako da, bez krivice protestanata, mora da dođe do sudara sa ličnostima. Protestanti nemaju izbora, jer ovi ljudi zamišljaju da su oni država i zakoni! Što se tiče poplave komentara da nema ko da dođe na vlast, to su najretrogradnije, najdekadentnije izjave i ujedno pogubne za budućnost Srbije. Pokret svetlo, Dostojni Srbije, Branko Dragaš, prof. Komazec, Dragan Radović, Dragan Petrović, Dejan Lučić, Jovana Stojković i mnogi mnogi drugi koji neće biti uvređeni što nisu pomenuti. Oni su takoreći već organizovani u vladu nacionalnog spasa, a na internetu (naravno ne na RTS!), možete odgledati detaljnu analizu sadašnjeg stanja u Srbiji i predlog mera za oporavak zemlje. Vučić je nebrojeno puta prekšio zakone i ustav i taman i da je izabran, a nije (svima su nam poznata bezakonja oko izbora), postoji dovoljan razlog da se skloni ODMAH.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.