Prihvatilište za pse lutalice u Novom Pazaru nema ko da gradi 1Foto: Grad Novi Pazar

Druga faza izgradnje azila za pse i mačke lutalice, u Novom Pazaru, neće biti nastavljena, jer nema zaiteresovanih izvođača radova. Zbog toga jr gradska uprava obustavila tender.

U okviru te faze, osim, završnih građevinskih radova na izgradnji štenara i upravne zgrade, trebalo je da se urade urade elektro, vodovodne, kanalizacione, telefonske i računarske mreže i njihove instalacije, video nadzor i postavi ograda.

Vrednost ovog dela projekta je oko 16 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo bez portfelja obezbedilo 13,5 miliona, a ostalo lokalna samouprava.

Izgradnja ovog kompleksa, na površini od 400 kvadrata, u selu Čašić Dolac, počelo je krajem 2019 godine.

Izvođački radovi su povereni novopazarskoj kompaniji „Elmir“. Prva faza koštala je 11, 6 miliona dinara. Početna sredstva, od 9,5 miliona dinara, stigla su iz Budžetakog fonda za programe lokalnih samouprava Ministarstva za državnu upravi i lokalnu samoupravo. Ostalo je bilo učešće lokalne samouprave.

Kada bude završen, azil će imati upravnu zgradu, ambulantu, stacionar i dve štenare sa 14 boksova.

Izgradnjom ovog kompleksa, trebalo bi da da bude prekinuto angažovanje kompanije „Avenija MB“, sa kojom lokalna samouprava ima saradnju dužu od decenije.Za humano zbrinjavanje i tretiranje pasa lutalica, koji se odvode u azil kod Vrnjačke Banje, gradska uprava, ove godine, plaća 14 hiljada dinara po psu.

Istovremeno, smanjiće se broj pasa lutalica, ali i broj oštećenih građama, kojima se, godišnje, iz gradskog budžeta, isplaćuju pozamašna sredstva. Na primer, za četiri godine, od 2014. – 2018.godine, za obeštećenje zbog ujeda pasa, isplaćeno je 60 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari