Novi Sad: Prijave za projekat inkluzije i zapošljavanja Roma i Romkinja povratnika 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu grada Novog Sada objavila je poziv za poslodavce i za nezaposlene predstavnike romske zajednice i povratnike, po Sporazumu o readmisiji, sa teritorije Grada Novog Sada da učestvuju u projektu „Inkluzija Romkinja i Roma i povratnika kroz nove šanse za zapošljavanje u Novom Sadu“.

Aktivnosti u okviru projekta biće realizovane do 30. novembra ove godine. U pozivu se navodi da je projekat usmeren na smanjenje siromaštva, povećanje zaposlenosti i socijalne uključenosti Roma i povratnika u Novom Sadu, a sastojaće se od niza prilagođenih aktivnosti koje su dizajnirane za različite podgrupe ciljane populacije.

Mere podrške u okviru projekta podrazumevaju program radnog angažovanja za pružanje usluge Pomoć u kući u okviru kojeg će 15 žena biti podržano kroz realizaciju obukom i sertifikacijom, za pružanje usluga Pomoć u kući, dok će njih deset uključeno u radni angažman kod licenciranih pružalaca tih usluga. Angažman će trajati tri meseca, uz obezbeđenu novčanu nadoknadu.

Program radne aktivacije u okviru kojeg će desetoro Roma, Romkinja i povratnika, koji su korisnici novčane socijalne pomoći, biti radno angažovani tri meseca u javnim institucijama i organizacijama, takođe uz novčanu nadoknadu.

Program podrške pri zapošljavanju kod poznatog poslodavca podrazumeva obuke za zanimanja koje će se odvijati u stvarnom radnom okruženju u kojima kompanija preuzima ulogu pružaoca usluga, za deset zainteresovanih nezaposlenih Romkinja i Roma i povratnika, kako bi stekli znanja i veštine potrebne za obavljanje poslova na određenom radnom mestu i za njihov lakši ulazak na tržište rada. Program će trajati tri meseca, a polaznici će primiti novčanu nadoknadu.

Petoro zainteresovanih nezaposlenih lica će u okviru programa podrške samozapošljavanju, dobiti podršku u započinjanju sopstvenog biznisa kroz mentorstvo i nabavku osnovne opreme za započinjanje posla.

Više informacija o uslovima i načinu prijavljivanja dostupno je na sajtu Centra za proizvodnju znanja i veština na ovom i ovom linku, kao i putem mejla [email protected], kao i putem telefona na broj 060 5650 111.

Program se realizuje u saradnji sa Centrom za proizvodnju znanja i veština uz podršku Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari