Najviše glasova (3571) na lokalnim izborima i ovoga puta, kao i na ponovljenim izborima u novembru 2008.godine, pripalo je SDP-SDPS Rasim Ljajić, što znači da ovoj koaliciji pripada i najviše odborničkih mesta u Skupštini opštine Prijepolje. Od 61 mesta, SDP-SDPS će raspolagati sa 13, što je ipak za pet manje nego što je to bilo u prošlom skupštinskom sazivu. Koalicioni partneri koji su sa ovom partijom u proteklom periodu imali skupštinsku većinu, osvojili su na ovim izborima, pak, potpuno identičan broj odborničkih mandata.


Koalicija „Najbolje za Prijepolje“ koju su ovoga puta činile DS i SPS (bez G17 i SPO) osvojila je devet mandata, dok je 10 mesta u Skupštini opštine ponovo za sebe obezbedila SNS (koja je na ponovljenim izborima u novembru 2008. godine natupila kao Grupa građana Tomislav Nikolić). Ako je suditi po ovim rezultatima, moglo bi se očekivati da isti koalicioni partneri ponovo formiraju skupštinsku većinu, istina ovoga puta veoma tesnu, sa samo 32 odbornika, i ponovo zauzmu sve važne funkcije u lokalnoj samoupravi, odnosno rasporede svoje kadrove u svim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Međutim, na drugom mestu po broju osvojenih glasova je lokalna stranka, DPS-dr Zulkefil Sadović, kojoj je poverenje ukazalo 2623 građana Prijepolja i time je ovoj stranci omogućeno da u Skupštini opštine u naredne četiri godine raspolaže sa 10 odborničkih mesta ili za dva više nego u prošlom skupštinskom sazivu. Bolje izborne rezultate ostvarila je i SDA dr Sulejman Ugljanin koja će umesto četiri imati šest odbornika. Novoj koaliciji, koju su za ove izbore formirali SRS i DSS, pripašće osam odborničkih mesta, u prošlom sazivu Skupštine opštine SRS je imala četiri, a DSS samo dva odbornika. Novoosnovana stranka, BDZ imaće pet odbornika. Za razliku od prošlog saziva, LDP neće imati odbornika u Skupštini opštine, kao ni NS jer nisu prošli cenzus. Odnosno, od 14 lista za lokalne izbore mesto u Skupštini opštine obezbedili su odbornički kanditati sa sedam izbornih lista.

Kad je trebalo dati glas za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, građani Prijepolja sa pravom glasa i ovoga puta su se opredelili za listu Izbor za bolji život Boris Tadić. Ovoj listi je pripalo 5.592 glasa ili 25,68 odsto glasova ukupno izašlih na izbore. Sledi lista Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić sa 3.773 glasa ili 17,33 odsto, a zatim liste Čedomir Jovanović – Preokret kojoj je pripalo 10,17 odsto glasova, Koalicija SPS,PUPS,JS-Ivica Dačić sa 8,92 odsto i lista Sve zajedno BDZ-Emir Elfić sa 8,72 odsto glasova birača.

Borisu Tadiću kao kandidatu za predsednika Srbije pripalo je najviše, odnosno 28,85 odsto glasova prijepoljskih birača, dok je Tomislav Nikolić osvojio 18,37, a Muamer Zukorlić 14,24 odsto glasova. Inače, po broju izašlih birača koji su glasali na 78 izbornih mesta, prijepoljska opština je jedna od agilnijih u Srbiji. Na izbore je izašlo 21.770 građana što je 62,60 odsto od ukupnog broja punoletnih građana sa pravom glasa.

Valter na listi

Posredstvom Interneta, pokrenuta je građanska akcija „beli listić“. I neformalna građanska inicijativa umalo je „prešla cenzus“. Odnosno, građani su odbijali da glasaju za kandidate na listama, izražavajući time svoj protest, nezadovoljni izbornim obećanjima političara koji se ne menjaju na javnoj sceni već 20 godina i takvih, nevažećih i „belih“ listića bilo je 4,20 odsto. Mnogi su dopisivali na glasačkom listiću poruke ili imena onih za koje bi oni glasali. Tako su neki dopisivali ime dr Zorana Đinđića, neki Tita, neki i sastav FK“Mančester Junajteda“, dok su drugi slali ni malo lepe poruke onima koji pretenduju na vlast. U Prijepolju je bilo 3,08 odsto nevažećih listića, a neki su čak dopisali i Valtera kao mogućnost bolju od ponuđenih!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari