Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u Novom Sadu kod Jovinog spomenika 1Foto: Pixabay/RitaE

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ prikupljaće potpise za peticiju kojom se traži da se reši problem nedovoljne pošumljenosti pokrajine, danas od 12 časova kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Novom Sadu.

Od Pokrajinske vlade zahtevaju da izmeni Odluku o obrazovanju Budžetskog fonda za šume kako bi se obezbedilo učešće građana i šire javnosti u odlučivanju o programu fonda.

Traže se izmene nekoliko zakona koje bi otklonile deo problema koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju.

Po predlogu ove mreže, jedinice lokalne samouprave u Vojvodini treba da se obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje.

Predlažu i sankcije za jedinice lokalne samouprave ukoliko ove obaveze ne ispune.

Iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, kako ističu iz „Pošumimo Vojvodinu“, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja.

„Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Kroz izradu planova treba treba izdvojiti koje konkretne površine će se pošumiti i kojim vrstama, rešiti imovinske odnose, odrediti ko će brinuti o šumama nakon sadnje i koliko će sve koštati“, piše u obrazloženju peticije.

Cilj je da se na teritoriji pokrajine prikupi najmanje 10.000 potpisa građana, a peticija se može potpisati i onlajn ovde.

Novi Sad ne ulaže u pošumljavanje, ali zato zarađuje od seče drveća

Istraživanje mreže „Pošumimo Vojvodinu“ otkriva da je Novi Sad na devetom mestu u Vojvodini po površini šuma u hektarima, a na 12. mestu po intenzitetu šumovitosti, ali zato zauzima čak treće mesto po iznosu novca od naknade za seču.

Sem što ovaj podatak svedoči o visokom intezitetu seče, Novi Sad nema ni program sa kojim bi zarađen novac na ovaj način usmerio na pošumljavanje. Dapače, glavni grad Vojvodine uopšte ne koristi mogućnosti na konkursima Fonda za šume, na koje se jednostavno ne prijavljuje.

Od 2014. do 2021. godine Novi Sad je svake godine prihodovao od seče drveća. Za tih osam godina u gradski budžet slilo se ukupno oko 28,5 miliona dinara.

„Po Zakonu o šumama, propisano je da se ovaj novac troši kroz lokalne fondove za šume, po godišnjem programu korišćenja sredstava, kao i da se izveštaj o utrošku novca dostavi Ministarstvu poljoprivrede. Novi Sad je ovaj novac verovatno trošio nenamenski, jer nije imao programe korišćenja ovih sredstava, kao i izveštaje. Grad nema ni višegodišnji plan pošumljavanja na svojoj teritoriji. Od 45 opština i gradova u AP Vojvodini, samo njih dve (Kovin i Beočin) imale su godišnji program korišćenja novca od seče šume za 2022. godinu, a samo jedna (Srbobran) ima višegodišnji plan pošumljavanja, tako da se Novi Sad ne izdvaja od gotovo svih ostalih opština u Vojvodini, koje pošumljavanju ne posvećuju nikakvu pažnju“, objašnjava se u saopštenju mreže „Pošumimo Vojvodinu“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari