Primećeni mediji na slobodi! 1

Da li su u Srbiji baš svi mediji pretvoreni u sredstva masovne propagande? Nisu, još uvek.

Večeras ćemo vam u Šapcu predstaviti autentične borce za medijske slobode i demokratiju iz cele Srbije, koji su zbog toga u ovom trenutku izloženi najtežim političkim, finansijskim i drugim pritiscima… Da li je moguće opstati pod ovakvim okolnostima? Kolika je cena odluke da jedan medij danas ostane nezavisan i nastavi da ispunjava svoju demokratsku misiju? Da li smo svesni koliki je značaj slobodnih medija za društvo, ili smo ih ostavili na udaru snaga koje u slobodi izražavanja vide isključivo opasnost?

Učesnici: NIN, NUNS, NDNV, CINS, BIRN, FoNet, Beta, Podrži RTV, KRIK, Pančevo City, Glas Podrinja, Podrinske novine, TV Šabac i Grupa za slobodu medija.

Režim je, prepoznajući značaj informisanja, uspostavio kontrolu nad medijima kao jednu od osnovnih poluga sopstvene moći i održanja. Mediji sa fantomkama postali su preteće oružje u transformaciji građanske u podaničku Srbiju. Svedoci smo postepenog, ali surovog uvođenja medijskog mraka. Novinari koji svoju slobodu shvataju kao slobodu da kritikuju vlast suočavaju se sa napadima i pretnjama, kao i optužbama da su izdajnici i strani plaćenici, čime se vraća retorika iz onih godina za koje smo mislili da su davno ostale iza nas.

Stanje u ovoj oblasti je nešto što se u svim izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija pominje kao najveći problem i najveća prepreka demokratskom razvoju. Na listi medijskih sloboda, koju objavljuju Reporteri bez granica, Srbija je dve godine za redom pala za po 10 mesta, odnosno ukupno sa 55. na 75. mesto, što je najveći pad u Evropi. Iz izveštaja Evropske komisije da se zaključiti da nedostatak medijskih sloboda može postati i kočnica za dalji proces evropskih integracija. Ovom temom bave se i Savet Evrope, Freedom House i mnogi drugi.

Zato će treća po redu tribina u okviru Zone Novog Optimizma okupiti veliki broj aktera koji su u ovom trenutku ugroženi i trpe pritiske. Za početak, tu su predstavnici istraživačkih portala i emisija, koji svoje sadržaje emituju uglavnom na internetu, i u kojima se otkrivaju afere političara i biznismena povezanih za aktuelnim režimom. Osim toga, ugostićemo i predstavnike preostalih nezavisnih dnevnih novina, novinarskih udruženja i relevantnih organizacija u oblasti medija. Posebnu pažnju ćemo posvetiti lokalnim medijima i novinarima koji savesno i profesionalno rade svoj posao.

Da li je sloboda zaista slobodna? I šta se danas pod tim pojmom podrazumeva, saznaćete ako večeras posetite centralni trg u Šapcu.

Samo zajedno možemo biti promena koju želimo, zato verujemo da ćete biti deo ovog događaja i uveličati ga svojim prisustvom. Zona Novog Optimizma je slobodna i otvorena za sve koji žele da dođu, čuju i kažu. Vidimo se večeras od 20 sati na centralnom trgu u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari