Novovarošanka Saška Zečević, članica Planinarsko sportskog društva „Zlatar“, najuspešnija je mlada smučarka u zlatarskom kraju. Princeza belih staza, kako je ovde od milja zovu, sa nepunih deset godina uspela je osvoji čak 14 medalja. Na brojnim takmičenjima u alpskim kupovima i državnim prvenstvima u Srbiji i Crnoj Gori, mlađana Saška okitila se sa pet zlatnih, tri srebrna i šest bronzanih odličja, za koja se izborila u jakoj konkurenciji cicibanki.


Još u najranijem detinjstvu Saška je bila fascinirana skijanjem. Prvi put je na skije stala sa nepune tri godine i bila je prava mala atrakcija na ski stazi na Zlataru. Njeni najbliži tvrde da je samo nakon dvadesetak dana treniranja naučila plugom da se spusti niz strmu i zahtevnu stazu, koja je izazov i za najspretnije smučare. Sa nepunih šest godina osvojila je svoju prvu medalju – srebro na prvenstvu zapadne Srbije na Zlatiboru. Tada je stekla sigurnost i samopouzdanje i uspeh nije izostao. U pobedničkom duhu, nastavila je da osvaja staze i „useca“ kapije na Kopaoniku, Mokroj Gori, Staroj Planini, po planinskim vrhovima Crne Gore. Lane je ukupnom plasmanu zauzela odlično peto mesto, a bila je neprikosnovena na takmičenjima u rodnom gradu – na Kupu i Prvenstvu Zlatara.

– Ova sezona mi je bila najuspešnija. Učestvovala sam na dvadesetak takmičenja, od kojih mi je najdraži Kup Žabljaka, na kome sam osvojila tri medalje. Staza je bila pravi izazov, strma, zaleđena, konkurencija jaka, ali sam bila hrabra i izdržljiva i uspela da se na kraju domognem pobedničkog trona – kaže ova talentovana devojčica, kojoj ne nedostaje talenat, ali i spremnost da vredno i uporno trenira čak i dvadesetak stepeni ispod nule.

Na televizijskim ekranima Saška redovno prati profesionalna skijaška takmičenja u svetskom kupu, omiljena disciplina joj je slalom, a mašta da jednog dana svozi kroz kapije kao Janica Kostelić. Velika želja joj je i da tokom leta trenira na nekom od glečera u Austriji, na kojima se pripremaju njeni vršnjaci iz velikih ski klubova, kako bi usavršila, inače, odličnu tehniku i narednih sezona nastavila da blista u punom sjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari