Prinudni rad protivan Ustavu

NVO zahtevaju povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti

Ostavite komentar


  1. Nije mi jasno zašto se za socijalnu pomoć zalažu organizacije koje ne stvaraju nikakav prihod i zavise od stranih dotacija. Oni koji primaju socijalnu pomoć najvećim delom ne žele da se dalje obrazuju ili traže samo posao koji prevazilaze njihove kvalifikacije. Naprimer, osobe koje nemaju ni osnovnu školu traže samo posao sekretarice, ili nekog kurira. Oni koji su spremni da rade, a primaju minimalnu platu od 25.000 dinara imaju manje od onih koji primaju socijalnu pomoć a za nju ne moraju ništa da rade. Postoje razne mahinacije korisnika socijalne pomoći: žive zajedno a po papirima su razvedeni, prijavljivanje rođaka i tuđe dece, itd.
    Kada neko samo pokuša da ih pozove da rade neke lakše sezonske poslove oni ih sa prezirom odbijaju zato što žive od socijalne pomoći koja je veća od minimalne plate. Zašto bi radili kada mogu bez rada lagodno da žive.
    Ne znam samo ko uzima ozbiljno te drvene filozofe sakrivene iza raznih dobro plaćenih nevladinih organizacija.

  2. Da ima zloupotreba socijalnih primanja pomoci, ima. Radno sposobni primaju pomoc i pored toga sa zanatima na crno lepo prihoduju. Ali to su minorne pojave. Prinudni rad tako glasno odzvanja i podseca bukvalno na fadisticke metode. Sta sa porodicama u ruralnim sredinama, pa nismo svi za visoko obrazovanje sposobni a tamo inace „samoljubljivo-propagandna“ „vlastodrzilacka ruka pomoci“ i nema volju niti interes da prevelikom centralozovanom a neefikasnom potrbom da se uopste bavi. Romi nek ne zamere, kao ni vecini ne Romskoj populaciji, skola jednostavno ne ide i sad ce istima u obe „grupr“ biti uskracena soc. pomoc, zato sto ne znaju gl. grad Azarbejdzana? ili rudna bogatstva Nepala..e takve zele plus i na „tucanje kamena“ Sa cime uskladjujemo EU standarde i zakone, kojih se ni oni ne pridrzavaju… Sve ovo trebalo je stati u jednu poruku vlasti. Dajte ljudima posao, ne uposljavanjem u skoro robovlasnickoj politici kojekakvih fabrika koje zbog poreza i nesebicnog pruzanja ppvlasyica pa i novca sa obadve ruke, daju glasnogovornicko stivo za konferencije novinarske i hvalospeve u direktnom obracanju naciji, eto…“zaposlili smo…“ cujemo jedno a broj radnika reda velicine ovece prestonicke ulice. Inace na kraju centri za soc. rad umeju da postoje..kome li su samo pomogli pitam se, dkitnice i dr. bez banke u dzepu zavrsavaju kod sudija zbog nemanja dokumenata, a prozvani centri istima ne zele pomoci da se bar malo osecaju ljudski…sa licnom kartom u ruci…

  3. Prinudnim radom drzava otvara jos jedno polje jeftine radne snage zloupotebom loše ekonomske situacije građana.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.