Načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović bio je domaćin predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Srbije, sa ministrom Sašom Draginom na čelu, posetili su požarevački kraj u okviru kampanje „Prirodno iz Srbije“. Funkcioneri Ministrarstva najpre su posetili poznate proizvođače meda u selu Kamenovu, opština Petrovac. Ministar Dragin je, zatim, otišao u obilazak područja ugroženih poplavama, a posetu Požarevcu nastavili su njegovi saradnici.


Inače, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo kampanju „Prirodno iz Srbije“ sa namerom da pokaže da u našoj zemlji postoje proizvodi koji su prirodni kao i da je prirodno da u Srbiji postoji kvalitet.

U okviru akcije promovisanja zdrave hrane u skupštinskom zdanju grada Požarevca održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević istakao da lokalna samouprava svake godine izdvaja sve veća sredstva za Agrarni fond, sa ciljem podsticanja poljoprivredne proizvodnje: – Kampanja je usmerena prema malim poljoprivrednim proizvođačima, koji treba da daju podsticaj razvoju poljoprivrede u zemlji, kako bi proizvodili zdravu hranu. Mi, kao poljoprivredna zemlja, moramo da se bavimo poljoprivredom kao primarnom proizvodnjom, kako bismo dali podsticaj za razvoj svih drugih grana privrede. Iz tog razloga ova kampanja ima za cilj da podstakne male poljoprivredne proizvođače da proizvode zdravu hranu, jer na taj način možemo ponuditi potrošačima u Srbiji i inostranstvu kvalitetne proizvode. Grad Požarevac dosta ulaže u poljoprivredu, u poslednje vreme podigli smo Agrarni fond za 2 odsto i planiramo da dođemo do jedan odsto ukupnog prihoda budžeta i da na taj način damo jedan direktan podsticaj našim poljoprivrednim proizvođačima. Dajemo kratkoročne kredite kao podsticaj, ali sa druge strane potpisaćemo ugovor sa poslovnim bankama, kako bismo uspeli u saradnji sa Ministarstvom da subvencionišemo kamate“.

Načelnik Sektora za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Veljko Đorđević, rekao je da je cilj akcije da se podrže proizvođači zdrave hrane i da će na kraju ove kampanje svi kvalitetni proizvodi biti izloženi u tržnom centru na Zelenom vencu i pokušaće se njihov plasman na inostrano tržište po komercijalnim cenama. – Ministarstvo poljoprivrede u 12 meseci želi da u 12 regiona sprovede kampanju „Prirodno iz Srbije“. Sada je na redu Braničevski okrug sa centrom u Požarevcu i ovo je prva poseta predstavnika Ministarstva poljoprivrede, od četiri koliko će ih ukupno biti. Dakle, cilj je podrška proizvođačima zdrave hrane, malim poljoprivrednicima koji proizvode zdravu hranu, ali istovremeno upoznavanje sveukupne javnosti, dece iz urbanih područja, bliže sa informacijama o proizvođačima zdrave hrane i samim proizvodima. Na kraju kampanje pokušaćemo da pomognemo plasman takvih proizvoda, jer je Ministarstvo obezbedilo prostor u Tržnom centru na Zelenom vencu, gde će zdrava hrana moći da se plasira Beogradu, ali i šire za izvoz po komercijalnim cenama. Želeo bih da istaknem da je grad Požarevac i ove godine izdvojio značajna sredstva za razvoj poljoprivrede i da će najverovatnije narednih dana konkurisati kod Ministarstva poljoprivrede za kreditna sredstva, koja će umnožiti sa Ministarstvom, kako bi poljoprivrednici mogli da dobiju po jako niskim kamatnim stopama najpovoljnije poljoprivredne kredite. Požarevac je jedan od 70 gradova koji je potpisao Protokol o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i narednih dana verovatno ćemo krenuti u implementaciji te akcije, zahvaljujući dobroj volji čelnika grada – zaključio je Đorđević.

Načelnik Braničevskog okruga Goran Petrović istakao je da je kampanja usmerena ka promociji proizvodnje zdrave hrane i upoznavanja poljoprivrednika i šire javnosti sa podsticajnim merama Ministarstva poljoprivrede: – I u narednom periodu davaćemo savete i uputstva, jer naši poljoprivredni proizvođači, a naročito staračka domaćinstva, nisu u potpunosti upoznati sa podsticajnim merama u poljoprivredi, tako da će svake srede od 10 do 12 časova, poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mića Bogojević u Poljoprivrednoj stručnoj službi Požarevac davati stručne savete i uputstva, svima koji su zainteresovani za korišćenje subvencija i mera koje predviđa Ministarstvo poljoprivrede.

Nakon konferencije, načelnik Braničevskog okruga, gradonačelnik Požarevca i načelnik Sektora za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, sa saradnicima imali su zanimljivu radnu posetu Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu, gde im je domaćin bio direktor, Goran Seger, i sa učenicima šestog razreda razgovarali o proizvodnji zdrave hrane i zdravoj i pravilnoj ishrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari