Afera prisluškivanja u hotelu „Kraun plaza“ po svemu sudeći će ostati na zapaljivim izjavama i upiranjem prstiju, bez ikakvih pravnih posledica. Danas nije mogao od tužilaštva da dobije nikakvu informaciju vezanu za pokretanje istrage protiv vlasnika kompanije Delta i hotela „Kraun plaza“ Miroslava Miškovića, zbog toga što su u novembru prošle godine pripadnici Vojnobezbednosne agencije pronašli prislušne uređaje u prostoriji u kojoj je premijer Aleksandar Vučić trebao da razgovara sa predstavnicima Trilateralne komisije.

– Iz Republičkog javnog tužilaštva i pored više zahteva nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje da li su u bilo kom kapacitetu postupali u ovom predmetu. Na isti tretman naišli smo i u Ministarstvu odbrane kada smo postavili pitanje da li je VBA predala tužilaštvu dokaze do kojih je došla prilikom istrage ovog slučaja.

Nedugo nakon što su mediji počeli da se bave ovim slučajem odgovore od VBA je zatražio i skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti. Kako je za Danas rekao Dragan Šutanovac, poslanik Demokratske stranke i član odbora, načelnik VBA ih je informisao o celom slučaju. Ipak, zbog poverljivosti podataka Šutanovac nije mogao da nam odgovori da li je VBA prosledila tužilaštvu ikakve dokaze vezane za ovaj slučaj.

Podsetimo, 1. novembra prošle godine pripadnici VBA su u kongresnoj sali hotela Kraun plaza pronašli uređaje za prisluškivanje sakrivene u protivpožarnom alarmu. U toj prostoriji je bilo planirano da premijer Aleksandar Vučić vodi zatvorene razgovore sa predstavnicima Trilateralne komisije.

Taj podatak je javnosti obelodanio ministar pravde Nikola Selaković, koji je tom prilikom optužio vlasnika hotela Kraun plaza, biznismena Miroslava Miškovića, da je odgovoran za ozvučenje te prostorije. Ministar odbrane Bratislav Gašić je tada izjavio za medije da će VBA sprovesti istragu o prisluškivanju i da će prikupljene dokaze predati nadležnom tužilaštvu. Rukovodstvo hotela „Kraun plaza“ saopštilo je tada da kamera pronađena u sobi u kojoj je premijer Aleksandar Vučić trebalo da ima sastanke služi za proveru zauzetosti banketne sale, i da su takve kamere uobičajene u njihovim hotelima.

Ipak to objašnjenje nije zadovoljilo VBA čiji je direktor, tada u v. d. statusu Petar Cvetković, rekao medijima da osoblje hotela nije prijavilo da u toj prostoriji postoji kamera.

„Naknadno nam je rečeno da je kamera navodno namenjena konobarima da bi znali kada da gostima unesu piće, ali su naša pitanja zbog čega je onda slika prenošena u centralnu komandnu sobu njihovog obezbeđenja, a ne kod konobara, kao i zbog čega kamera snima i zvuk, a ne samo sliku, ostala bez adekvatnog odgovora“, rekao je Cvetković.

Kako je prošlo skoro pola godine od tog slučaja, a nikakav pravni postupak nije pokrenut, sva je prilika da će ovaj, medijski propraćen slučaj ostati bez ikakvog pravnog epiloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari