Nova prevara kruži internetom: Zloupotrebljena imena Ivana Ivanovića i Ane Grubin 1Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Na internetu i društvenim mrežama ovih dana kruži prevara koja navodi ljude da ulažu novac u kriptovalute, obećavajući im neralno veliku zaradu.

Kako bi promovisali ovu prevaru, sajt preko koga se ona vrši je napravio lažne intervjue sa voditeljem Ivanom Ivanovićem i voditeljkom Anom Grubin u kojima oni navodno pozivaju građane da ulože svoj novac preko tog sajta u trgovinu kriptovalutama, navodeći da su oni to uradili i da su zaradili veliki novac.

Lažne intervjue su Grubin i Ivanović navodno dali u emisiji Jovane Joksimović na televiziji K1. Kada se uđe na sajt medium.com prikazan je transkript razgovora Ivanovića i voditeljke. Na početku teksta piše kako su sa ovog sajta jedva došli do ovog intervjua, koji je televizija K1 navodno uklonila sa interneta.

U tom „intervjuu“ Jovana Joksimović navodno spočitava Ivanoviću kako on ima mnogo novca, a praktično ništa ne radi, a voditelj joj odgovara kako svako može da zaradi velike pare samo ako hoće.

Zatim joj objašnjava da treba da mu da 29.500 dinara, a on će je registrovati na sajtu „Instant Profits AI“ na kom se trguje kriptovalutama.

Nakon što, prema navodima na ovom sajtu, voditeljka to uradi, na njenom računu se za 15 minuta iznos uveća na 35.000 dinara. U „intervjuu“ se na jednom mestu nalazi i link sajta na kome može da se uplati novac.

Na Instagramu se oglasila Ana Grubin, koja je u video snimku objasnila da je čula za ovu prevaru i apeluje na ljude da ne nasedaju na nju, kao i da je intervju sa Jovanom Joksimović lažan.

„Moram ovo ostaviti ovde. Reklama koja poziva ljude da ulože novac da bi zaradili je lažna. Intervju sa Jovanom Joksimović je lažan. Molim vas ne uplaćujte novac nikada na ovaj način. Kontaktirala sam sektor VTK, međutim oni kažu sledeće: ‘Krivična prijava se podnosi VJT u Beogradu, Posebnom javnom tužilaštvu za VTK koji u svakom slučaju odlučuje da li je nešto krivično delo i nalaže policiji šta da uradi. Ovde se radi o prevari iz inostranstva i niste jedina poznata osoba (koriste se doktori, sportisti i sl). Takođe, Srbija nije jedina zemlja (npr. ako ste u Hrvatskoj izaći će vam neka njihova poznata osoba i slično). Znate da je internet jedan veoma liberalni prostor i da takvi sadržaji veoma lako se generišu iz različitih država koje nisu pod našom ingerencijom i da se to veoma teško uklanja’. Ja nemam mehanizme da to zaustavim, molim vas pazite na šta klikcete. Kada govorimo o novcu, ja sam poslednja osoba na celom svetu od koje iko treba da potraži savet. xoxo“, napisala je Ana Grubin na Instagramu.

Nova prevara kruži internetom: Zloupotrebljena imena Ivana Ivanovića i Ane Grubin 2
foto FoNet/Aleksandar Barda

Voditelj Ivan Ivanović je za Danas izjavio da prvi put čuje za ovu vest, kao i da nikada u životu nije gostovao na televiziji K1.

„Ja nikada u životu nisam bio gost na K1 televiziji i nikada ništa na temu investiranja nisam u životu izjavljivao. Ovo je priča na nivou ‘nigerijski princ’. Pa ako ljudi veruju da sam ja nigerijski princ, bolje nisu ni zaslužili”, kaže Ivan Ivanović.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika FakeNews Tragača Ivan Subotić za Danas kaže da prevare poput ove funkcionišu tako što se koriste autoritetom poznatih ličnosti među svojom publikom, odnosno među lakovernim građanima koji žele da brzo stignu do novca.

Takođe, u njima se u pojedinim slučajevima zloupotrebljava i vizuelni izgled određenih medija, kako bi oglas delovao kao intervju sa portala i samim tim više kao informativan, autentičan sadržaj, a ne obična manipulativna reklama.

FakeNews Tragač je u poslednjih nekoliko godina zabeležio mnoštvo ovakvih prevara. U pitanju su uglavnom bile reklame za navodne investicione platforme Bitcoin bank, Bitcoin code i Bitcoin era. Sve one građanima nude nerealno visoku zaradu od trgovine kriptovalutama, a zapravo ih navode na investiciju koja im se nikada neće isplatiti. U njima su najčešće zloupotrebljavani ime i lik Novaka Đokovića, ali se često kao sagovornici lažnog intervjua pojavljuju i političari poput Aleksandra Vučića ili Siniše Malog, te biznismeni poput Miodraga Kostića. Uglavnom se u takvim lažnim intervjuima potencira kako se određena poznata ličnost zapravo obogatila preko ove platforma, a ne zbog svog primarnog posla“, kaže Ivan Subotić.

Nova prevara kruži internetom: Zloupotrebljena imena Ivana Ivanovića i Ane Grubin 3
Foto: Privatna arhiva

On dalje navodi da je Fake News Tragač kontaktirao neke od ovih ličnosti, ukazao im na zloupotrebu, a one su u pojedinim slučajevima najavile da će podneti prijavu Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, ali do sada nismo čuli da je ova institucija delovala po prijavi građana zbog ovakvih prevara.

S obzirom na to da imamo ekspanziju veštačke inteligencije pitali smo Ivana da li će AI dovesti do još većih zloupotreba i toga da ovakve prevare postanu autentičnije.

„Verujem da bi veštačka inteligencija (AI) mogla da posluži za brže umnožavanje ovakvih prevarantskih oglasa na internetu, ali i dalje nemamo pouzdan dokaz da se to događa. Jedino što je Tragač primetio jeste da se prevaranti koji navode građane na ovakve sumnjive investicije služe rečju AI kako bi privukli nove investicije. Dosadašnje investicione platforme sad su postale “AI investicione platforme” što bi valjda trebalo da doprinese njihovom legitimitetu“, objašnjava Ivan Subotić.

Redakcija Danasa je pokušala i da kontaktira voditeljku Jovanu Joksimović, ali nam do objave ovog teksta nije odgovorila na pozive i poruke.

Danas je, takođe, kontaktirao i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal sa pitanjem da li su upoznati sa ovom prevarom i da li imaju eventualno prijave za ovu prevaru, ali ni iz Tužilaštva nam nije stigao odgovor na mejl.

Redakcija Danasa je uspela da otkrije da je IP adresa sajta preko kog se vrši ova prevara u SAD-u, tačnije u San Francisku, ali su svi ostali podaci dobro sakriveni, što je još jedna karakteristika sajtova koji služe za prevare. Prikrivanje podataka sajta se dodatno i skupo plaća, što je samo još jedan od dokaza da se u ovakve sajtove ulažu velika novčana sredstva, kako ne bi moglo da se uđe u trag sajtu.

Ovakve prevare nisu od skoro prisutne na internetu, a nisu ni retkost. Međutim, sa razvojem tehnologije, ovi sajtovi takođe usavršavaju svoje metode i dobro se štite od otkrivanja. Uvek je potrebno pažljivo pristupati sumnjivim sajtovima, naročito onim koji nešto nude ili „poklanjaju“. Nekada je dovoljan samo jedan klik i ostajete bez sredstava na računu.

Osim materijalne štete, još opasnije je što na ovaj način neko može da dođe do ličnih podataka kao što su JMBG, broj računa u banci, adresa stanovanja i slično, i da to kasnije zloupotrebi na razne načine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari