Priština: Avganistanci na KiM koji ne ispunjavaju kriterijume za odlazak u SAD biće transportovani u treće zemlje 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Avganistanci na Kosovu i Metohiji koji ne ispunjavaju kriterijume za odlazak u SAD biće transportovani u treće zemlje, ili će im biti omogućen povratak u zemlju porekla, saopštile su centralne vlasti u Prištini.

Više od 1.300 Avganistanaca smešteno je na Kosovu od avgusta 2021, kada je potpisan sporazum između Prištine i Vašingtona za njihovo privremeni boravak na 365 dana.

„Vlada Sjedinjenih Država nas je uverila da ako Avganistanci u kampu ‘Lija’ ne budu u stanju da ispune kriterijume verifikacije, Sjedinjene Države će raditi na identifikaciji zemalja koje su spremne da ih prihvate na osnovu preferencija avganistanskih građana“, saopštila je vlada u Prištini, prenosi RTS.

Vlasti u Prištini takođe objašnjavaju da ako bilo koji građanin Avganistana želi da se dobrovoljno vrati u Avganistan, SAD će pomoći u ispunjavanju takvog zahteva.

Prema podacima kosovske vlade, 600 Avganistanaca je do sada otišlo iz kampa „Lija“ u Sjedinjene Države.

„Naši američki partneri marljivo rade na ispunjavanju svih medicinskih i bezbednosnih kriterijuma za mali broj ljudi koji su ostali u ovom kampu, u roku od 365 dana za koji smo se dogovorili“, prenose mediji na albanskom navode vlade u Prištini.

Američke vlasti su saopštile da neće dozvoliti svim izbeglicama iz Avganisatana, smeštenim na Kosovu, da život nastave u SAD-u, zbog sumnji da ima pojedinaca povezanih sa talibanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari