Prištini od EBRD deset miliona evra za gradske autobuse, uključujući prve električne 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će pozajmiti Kosovu deset miliona evra za nabavku autobusa gradskog prevoza u Prištini, među kojima su i prvi električni.

Novac će biti odobren kompaniji Trafiku urban, operateru gradskog prevoza u Prištini, za nabavku 30 autobusa, među kojima su 24 vozila sa euro 6 dizel motorom i šest električnih autobusa na baterije, sa infrastrukturom za punjenje.

Sredstva EBRD pozajmljuje u okviru projekta „Zeleni gradovi“, zahvaljujući kojem će prvi električni autobusi početi da saobraćaju na Kosovu.

Projekat će promovisati zelenu tranziciju ublažavanjem uticaja gradskog transportnog sistema na životnu sredinu i za 76 odsto će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Očekuje se da će tome doprineti uvođenje električnih autobusa i proširenje gradskog voznog parka autobusima sa euro 6 motorom tako što će građani početi da koriste nova vozila umesto minibuseva i automobila, koji zagađuju vazduh.

Autobusi sa euro 6 dizel motorom u skladu su sa euro 6 standardom koji ograničava emisije štetnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari