Privatizacija pala na prvoj plati 1Foto: Medija centar

Više puta ponovljena mantra koja tvrdi da je privatizacija panacea za posrnulu srpsku medijsku scenu iznova je demantovana ovog petka kada je redakcija dnevnog lista Sport stupila u štrajk.

Kap koja je prelila čašu punu „pretnji i lažnih obećanja“ bilo je uručenje otkaza novinarima ovog lista Radi Nikolić i Željku Vujičiću. I dok iz redakcije poručuju da se na posao neće vratiti dok im se ne isplate zaostale zarade i povuku otkazi, vlasnik Sporta Saša Mirković obustavu rada vidi kao posledicu njegovog razlaza sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

– Poslodavac ne ispunjava svoje obaveze. Zaposlenima nisu isplaćene zarade od aprila, a još duže čekamo na novac za prevoz. Honorarci i dopisnici praktično rade na crno. Nešto nam bude uplaćeno tek kada pozovemo inspekciju rada – kaže za Danas Rada Nikolić, novinarka Sporta kojoj je u petak uručen otkaz.

Kako dodaje, stanje u listu Sport je krenulo nizbrdo od kraja 2015. godine kada je ovu kuću od kompanije Novosti kupio estradni menadžer i nekada visoko pozicionirani član SNS-a Saša Mirković.

– Privatizacija je pala na prvoj plati – naglašava Nikolićeva.

Prema njenim navodima, uručenju otkaza je prethodio jedan u nizu sastanaka zaposlenih sa poslovodstvom na kojem je bilo reči o materijalnom položaju radnika.

– Na tom sastanku smo čuli isto ono što smo slušali i ranije. Red pretnji, red lažnih obećanja. Nakon sastanka je kolegi Vujičiću i meni uručen otkaz zbog nepoštovanja aneksa ugovora o radu – dodaje ona.

I iako je, kako ističe, kompletna redakcija stupila u štrajk, list Sport se narednog dana ipak našao na kioscima. Prema rečima Rade Nikolić, vlasnik lista je sa strane angažovao par novinara i prelamača koji su uradili broj.

O štrajku je trebalo da se razgovara na sastanku između vlasnika Sporta i zaposlenih koji je bio zakazan za subotu, ali je, kako navodi Nikolićeva, Mirković sastanak odložio za ponedeljak.

O navodima zaposlenih u listu Sport nismo bili u prilici da pitamo Sašu Mirkovića koji nas je obavestio da je sve što je imao o datoj temi rekao u saopštenju. Potom nas je uputio na glavnog i odgovornog urednika lista Sport Predraga Popovića, ali u toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da ga kontaktiramo.

U saopštenju Saša Mirković je istakao da list Sport neće prestati da izlazi i pored pritisaka koji se „vrše da bi se taj list prodao u bescenje“. Zaposlenima koji su stupili u štrajk poručio je da se ne prodaju za sitan novac i dodao da će osmoro njih dobiti otkaz.

On je naglasio da je „nekoliko zaposlenih u redakciji Sport“ u petak odbilo da izvršava svoju radnu obavezu, i istakao da je Sport, uprkos tome, došao do svojih pratilaca.

„Mnoge lobističke grupe pokušavaju da unište list Sport samo zato što sam ja rekao ‘NE sadašnjoj vladajućoj garnituri na čelu sa Vučićem“, ocenio je Mirković i dodao da su Sportu ukinute sve reklame skoro već godinu dana.

Smatra da je deo zaposlenih izmanipulisan „od strane tih lobista i kumova koji su počeli da ih plaćaju“.

„Oni su u petak odbili da daju tekstove za novine, a prelamači da urade prelom novine“, tvrdi Mirković i dodaje da je njih osmoro udaljeno sa svojih radnih mesta i da će dobiti otkaze ugovora o radu.

Vlasnik Sporta je kazao da on i njegova porodica trpe pritiske od strane „vladajućeg režima“, a da se u zaposlene unosi nemir kako bi se kompanija Beoton naterala da Sport proda u bescenje.

„Poručujemo svim tim koji koriste represiju nad oglašivačima, kao i nad agencijama za marketing, da list Sport neće prestati da izlazi i da nećemo dozvoliti da Sport kupite na sumnjiv način kao Tanjug“, saopštio je Mirković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari