Dva udruženja građana iz Sombora – Odgovor i Inicijativa za zaštitu od vlasti – teško su optužila predsednika opštine Sombor dr Jovana Slavkovića „zbog zloupotrebe službenog položaja – pljačke. U krivičnoj prijavi Opštinskom javnom tužiocu Čedomir Backović, čelnik Inicijative za zaštitu od vlasti, navodi da je predsednik Slavković ugovorom od 9.

Dva udruženja građana iz Sombora – Odgovor i Inicijativa za zaštitu od vlasti – teško su optužila predsednika opštine Sombor dr Jovana Slavkovića „zbog zloupotrebe službenog položaja – pljačke. U krivičnoj prijavi Opštinskom javnom tužiocu Čedomir Backović, čelnik Inicijative za zaštitu od vlasti, navodi da je predsednik Slavković ugovorom od 9. januara ove godine, bez pravnog osnova oprostio dug RTV Spektar u Somboru u iznosu od oko 4 miliona dinara (50.000 evra) za zakup poslovnog prostora u minule četiri i po godine i time oštetio budžet opštine Sombor. Backović je naglasio da „ova pljačka zahteva hapšenje“ i pozvao pravosudne organe da se „umešaju u svoj posao“. Ugovorom je konstatovano da opština i RTV Spektar nemaju međusobnih potraživanja, a čelnici udruženja građana podsetili su na informaciju Odeljenja za komunalne poslove opštinske uprave iz novembra 2004. godine prema kojoj RTV Spektar za zakupninu duguje 26.324 evra, da je Izvršni odbor SO Sombor marta 2003. godine doneo odluku o otkazivanja zakupa, da je javnom pravobraniocu naloženo da pokrene sudski postupak za prinudnu naplatu i postupak prinudnog iseljenja.

Opozvati predsednika opštine

Somborski SPO juče je ozvaničio početak aktivnosti za opoziv predsednika opštine Sombor. Naredne sedmice očekuju se stavovi drugih političkih stranaka, grupa i pojedinaca, a potom i stav odbornika SO. Ukoliko inicijativa ne naiđe na podršku odbornika SPO će sam ili sa strankama koje ga podrže početi prikupljanje potpisa građana za smenu predsednika opštine. Žika Gojković i Nikola Pajić, funkcioneri Opštinskog odbora SPO u Somboru, istakli su da veruju da će inicijativu podržati i neki odbornici iz skupštinske većine, „jer na mnogobrojne optužbe na račun predsednika opštine nisu na sednicama SO stali u njegovu odbranu, a kod nekih će prevagnuti stranačka disciplina“. SPO predsedniku opštine dr Jovanu Slavkoviću pripisuje „fabrikovanje afera (od rekonstrukcije glavne ulice do štetnog ugovora o saradnji s RTV Spektar), javašluk u opštinskoj upravi, nesposobnost, bežanje stranih investitora od Sombora, mnogobrojna putovanja po inostranstvu, bez efekata, prazne priče o zapošljavanju, te bahatost prema odbornicima opozicije“.

– RTV Spektar je i dalje u istom poslovnom prostoru, a dug od četiri miliona dinara u računaru opštinske uprave je izbrisan, uz naznaku da je reč o kompenzaciji. Zbog ove, a i drugih afera, tražim da se DS izjasni o radu svog člana Jovana Slavkovića, da stranke i odbornici pokrenu postupak njegovog opoziva s funkcije predsednika opštine, a da pravosudni organi rade svoje posao – kaže Backović.
Rajko Miranović, predsednik UG Odgovor, istakao je da je mnogo afera u organima lokalne vlasti, da su pojedinci ohrabreni nečinjenjem sudskih organa, a da su odnosi opštine i RTV Spektar „javna tajna“ o kojoj su morali progovoriti bar odbornici SO.
– Neki lokali su iseljeni zbog duga od samo nekoliko hiljada dinara, a RTV Spektru se oprašta dugovanje od čak četiri miliona dinara. Vreme je da konačno neko odgovara za nezakonite radnje – rekao je Miranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari