Privedene bivše saradnice Novice Tončeva 1Foto: STARSPORT

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u postupku javnih nabavki oštetile opštinu Surdulica za više od 46.000 evra, saopštio je MUP.

Uhapšene su M.S. (41), rukovodilac u opštini Surdulica i koordinator projekta, članice komisije D.S. (55) i S.M. (55) kao i O.V. (59), zaposlena u toj lokalnoj samoupravi, zbog sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok je M.S. osumnjičena i za zloupotrebu službenog položaja.

One su osumnjičene da su prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki za rekonstrukciju i rehabilitaciju informacionog centra za zaštitu životne sredine u zaštićenom području Vlasina, za javne nabavke izabrale neispravnu ponudu sa najvišom ponuđenom cenom čime su oštetile budžet opštine Surdulica za 28.769 evra. M.S. je osumnjičena da je kao koordinator projekta, suprotno Ugovoru omogućila da se objekat koji je predmet projekta koristi u svrhe za koje nije predviđen, čime je na osnovu komercijalne upotrebe objekta oštetila opštinu Surdulica za 17.693 evra.

Do privođenja je došlo nakon višemesečne istrage kojom su utvrđene zloupotrebe vezano za IPA Programe koje kroz prekograničnu saradnju finansira EU nekoliko godina unazad.

Privedene osobe su bile bliski saradnici Novice Tončeva, aktuelnog potpredsednika Vlade Srbije, dok je on obavljao funkciju predsednika lokalnog parlamenta u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.