Privredni apelacioni sud: Mali da vrati državnu zemlju 1Foto: Beoinfo

Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je naloženo da se deset hektara državne zemlje koju je pre 13 godina nezakonito prisvojila porodica ministra finansija Siniše Malog vrati državi, prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Sudija Privrednog suda u Pančevu Boško Vuković je presudom iz maja 2017. godine odlučio da se deset hektara zemlje koju je nezakonito prisvojila porodica doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog vrati državi.

On je tada u presudi napisao da je ugovor na osnovu kog je firma „Compost group“ koju kontroliše Mali došla do zemlje „ništavan“.

Tužene firme, „Compost group“ i „Alfa protein“, žalile su se na presudu, a nakon više od godinu dana Privredni apelacioni sud u Beogradu odbacio je žalbe i potvrdio odluku da se zemlja vrati državi.

KRIK je u oktobru 2015. godine otkrio da je firma Siniše Malog i njegove porodice besplatno dobila 10 hektara državnog zemljišta kod Vršca.

Ovu zemlju koristila je kompanija „Alfa protein“ u vlasništvu Srđana Gajića i na njemu proizvodila detelinu. GajiĆ je „Alfa Protein“ privatizovao 2003. – u periodu dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju.

Dve godine nakon privatizacije, Gajić je zemljište poklonio firmi porodice Siniše Malog „Compost group“. Sklopili su ugovor o prodaji, ali zemlja nikada nije plaćena, otkrio je KRIK.

Gajić je zbog ovog posla krivično odgovarao. U februaru 2015. pravosnažno je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu jer je poklanjanjem državne zemlje, kako piše u presudi, „pribavio protivpravnu imovinsku korist za ‘Compost group’“.

Porodica Mali nikada nije bila predmet istrage iako je dokazano da je posao bio nelegalan i da su stekli finansijsku korist, navodi KRIK.

Siniša Mali nije želeo da o ovome razgovara sa novinarima KRIK, ali nikada nije demantovao otkriće o zemlji kod Vršca.

Postupak vraćanja zemlje državi pokrenulo je državno pravobranilaštvo 2007. godine – ono je tužilo firme „Alfa protein“ i „Compost group“ tražeći da se ugovor poništi i zemlja vrati državi.

Postupak je stao dve godine kasnije, a ponovo je pokrenut u novembru 2015, nepunih mesec dana pošto su novinari KRIK otkrili da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

U međuvremenu, sredinom 2013. godine dok je radio kao savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Mali je vlasništvo u firmi „Compost group“ besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića.

Bivša supruga gradonačelnika Marija Mali rekla je u intervjuu za KRIK u februaru prošle godine da je Đolić suprug njene kume i da je ona preporučila da se na njega prenese vlasništvo u firmi.

On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma“, rekla je ona.

Firmu „Ferdi Genetics“ posredstvom koje je bio vlasnik „Compost Group“, a time i zemlje, na Sinišu Malog prebacio je njegov otac Borislav krajem avgusta 2009.

Svega deset dana kasnije, Siniša Mali prodao je ovu firmu samom sebi, odnosno svojoj ofšor kompaniji „Alessio Investment Ltd.“ za nešto više od pola miliona evra, otkrio je KRIK. On je na taj način sa ofšor zone na svoj račun u Srbiji prebacio ovu sumu novca čije poreklo nije poznato.

Agencija za borbu protiv korupcije je nakon KRIK otkrića u oktobru 2015. pokrenula postupak protiv Malog.

Iz izveštaja koji je sastavila vidi se da je banka koja je sprovela ovu transakciju izrazila sumnju da je u pitanju moguće pranje novca.

Sumnje na pranje novca izazivaju i činjenice da je Siniša Mali, u trenutku prodaje udela, vlasnik privrednog društva ’Ferdi Genetics’ i ujedno i direktor kompanije ’Alessio’“, piše u izveštaju Agencije.

O ovome je Agencija obavestila Više tužilaštvo u Beogradu, ali je ono nakon godinu dana proveravanja izveštaja utvrdilo da nema dokaza da je Mali počinio krivično delo iz njihove nadležnosti i u oktobru prošle godine obustavilo postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari