Priznanje moći koju priče imaju 1Foto: Promo

Prvi roman u čuvenom sezonskom, književnom kvartetu engleske književnice Ali Smit – Zima, pojavio se nedavno u izdanju IK Štrik u prevodu Jelene Filipović.

Reč je o svijevrsnom književnom eksperimentu Ali Smit koji čini četiri zasebna a ipak isprepletena romana, slično godišnjim dobima. Ali Smit je u romanima, između ostalog, opisivala globalno važne događaje koji su se odvijali tokom pisanja. Romani se bave ključnim pitanjima modernog društva – koliko politika utiče na ljudske živote a koliko oni na politiku, koliko je digitalni život promenio jezik i poimanje stvarnosti, i sluša li sadašnjost prošlost. Aili pre svega, ovo je roman koji autorka piše o ljudima i za ljude. „Proza Ali Smit – taj zaštitni znak nestašne duhovitosti i igre reči – radosni je podsetnik na najosnovnije, elementarne užitke čitanja… Zima je priznanje moc´i koju priče imaju. Prožeta je preko potrebnim humorom, srec´om i nadom“, zabeležio je, između ostalog, kritičar londonskog Indipendenta o ovoj knjizi.

Ali Smit (1962) jedna je od najboljih savremenih engleskih autorki. Studirala je engleski jezik i književnost i već tada bila nagrađena za poeziju. Upisuje doktorske studije u Kembridžu i u to vreme počinje da piše i drame. Radila je kao univerzitetska profesorka u Edinburgu. Potpuno se posvećuje pisanju, piše priče, romane, drame. Neka od njenih najpoznatijih dela su Hotel Word, The Accidental, Girl Meets Boy, Kako biti oboje, Free Love and Other Stories, Zima, Jesen, Proleće, Leto (Štrik, 2022)… Dobitnica je mnogih priznanja kao što su Buker, Orindž, Vitbred, Bejliz, Orvelova nagrada za političku prozu… Piše za Gardijan, Tajms literari saplement i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari