Proteklih dana krajinsko selo Štubik bilo je domaćin tradicionalne manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“ koja se organizuje u spomen na veliku pobedu srpske vojske nad turskom, u čuvenim bitkama na Štubiku i Malajnici 1807. godine.


U programu jubilarnih 40. „Krajinskih običaja“ koje su organizovali Dom kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin u saradnji sa mesnom zajednicom Štubik i Kulturno-umetničkim društvom „Prerast“ iz Štubika, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i opštine Negotin bilo je nekoliko stotina učesnika iz opština Knjaževac, Boljevac, Bor, Zaječar, Majdanpek i Negotin.

Njihove nastupe pažljivo je pratio žiri koji su činili profesor Dragoslav Dević etnomuzikolog, Živorad Ivković umetnički rukovodilac KUD „Stevan Mokranjac“ Negotin i nastavnik muzičke kulture Bojan Milosavljević, prema čijoj odluci je diploma i priznanje „Pastirica“ otišla u ruke članova izvorne grupe iz Metovnice za najbolji prikaz sveukupnog programa. Stariji folklor iz Valakonja koji se publici „Krajinskih običaja“ predstavio narodnim običajem „Navečerje“ nagrađen je za najbolje izvođenje izvornih igara, frulaš Dejan Stojić iz Čubre za najbolje izvođenje melodije na izvornom instrumentu, a Miroslav Rašić, takođe iz Čubre, za najbolje izvođenje izvorne pesme.

Priznanje ovogodišnje manifestacije za kazivanje narodne umotvorine pripalo je Draganu Petroviću iz Mokranja, dok su u tradicionalnim veštinama – upredanju vune i spremanju kačamaka najuspešniji bili Gorica Rakić iz Štubika i Dejan Vujić iz Metovnice. Gorici Rakić je bilo dovoljno tri minuta da uprede vunenu nit od 10,10 metara, a Dejan Vujić, osim što je bio najbrži, pripremio i najiskusniji kačamak.

Titula najlepše čobanice pripala je Aleksandri Džimrić iz Štubika, a u pastirskim disciplinama najuspešniji su bili takmičari sela domaćina – Goran Marinković u potezanju čobanskog štapa, u skoku u dalj Nemanja Bikić, bacanju kamena sa ramena Dejan Grozdanović, dok je u nadvlačenju konopca bila najbolja ekipa Valakonja. Jubilarne 40. „Krajinske običaje“ izložbom svojih radova obogatili su zanatska zadruga „Zanart“ iz Negotina i Kulturno-umetničko društvo „Prerast“ iz Štubika i radionicama kojima su bili obuhvaćeni stari zanati : tkanje, veženje, pletenje, necanje, grnčarstvo, upredanje i daračenje vune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari