Priznati đacima sporno rešenje u zadatku iz fizike 1Foto: Stefana Savić

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvo prosvete načinili su propust u radu, jer nisu otklonili štetne posledice po učenike, nakon što je utvrđeno da se u zbirci zadataka za pripremu kombinovanog testa potkrala greška u zadatku iz fizike, koji se u gotovo identičnom obliku pojavio na maloj maturi.

To je utvrdio zaštitnik građana Saša Janković, u kontroli zakonitosti rada Ministarstva i Zavoda, nakon što su pritužbu podneli roditelji čija deca su u junu polagala završni ispit, saznaje Danas.

Roditelji su se žalili što ponuđeno rešenje pod brojem tri u četvrtom zadatku iz fizike na kombinovanom testu đacima nije priznato, iako je u zbirci iz koje su se mali maturanti pripremali za završni ispit ono označeno kao tačan odgovor. Zavod je utvrdio da je u zbirci napravljena štamparska greška, ali da to ne može biti osnov da se đacima netačan zadatak prizna kao tačan. Međutim, zaštitnik građana je preporučio Ministarstvu i Zavodu da priznaju kao tačan odgovor pod brojem tri, da revidiraju đacima broj poena na završnom ispitu i da im u skladu s tim omoguće upis u srednje škole, ne dirajući status đaka koji su već upisani. S obzirom da se približava početak nove školske godine, Janković je Ministarstvu i Zavodu dao rok od 15 dana da ga obaveste da li su postupili po preporukama.

U odgovoru upućenom roditeljima navodi se da zaštitnik građana ne može da isključi postojanje uzročno posledične veze između greške u zbirci i postignuća učenika u pomenutom zadatku iz fizike.

„Iako zbirka ne sadrži zadatke koji će se naći na završnom ispitu, ona je preporučena školama i učenicima, koji su je koristili uvereni da sadrži tačne informacije od značaja za pripremu male mature. Zbog toga je potrebno obezbediti da zbirke budu tačne ili đake i škole obavestiti da sa rezervom prihvataju objavljene zadatke i rešenja. Iz tih razloga ne može se prihvatiti argumentacija Ministarstva i Zavoda da netačno rešenje u zbirci nema uticaja na pripremljenost učenika“, piše u odgovoru Saše Jankovića.

On je preporučio Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da utvrdi ko je odgovoran za to što je zbirka objavljena sa greškama, da protiv njih preduzme odgovarajuće mere, ali i da se javno izvini učenicima i roditeljima zbog načinjenog propusta. Za to im je dao rok od dva meseca.

„Posledice propusta u radu organa javne vlasti ne smeju snositi građani, a naročito ne deca. Kada je propust učinjen na štetu dece, organ javne vlasti ima povećanu odgovornost i obavezu da uloži poseban napor kako bi se štetne posledice po decu otklonile ili umanjile. Neprihvatanje odgovornosti za propust na štetu dece i neangažovanje na njenom otklanjanu suprotno je, ne samo načelima dobre uprave već i pravilima koja državne organe obavezuju da postupaju u skladu sa detetovim najboljim interesima i u cilju punog poštovanja, ostvarivanja i zaštite njegovih prava“, navodi zaštitnik građana.

 

Dodatnih 0,5 poena

Ni u Ministarstvu prosvete, niti u Zavodu juče nisu želeli da odgovore da li će postupiti po preporukama zaštitnika građana. U slučaju da to urade, đaci koji su kao tačno rešenje zaokružili odgovor pod brojem tri dobili bi dodatnih 0,5 poena. Završni ispit polagalo je skoro 78.000 đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari