Predstavljanjem osnovnih ciljeva, u Ivanjici je u sredu počela realizacija projekta „Identifikacija, mapiranje i izrada akcionih planova i studija izvodljivosti za razvoj industrijskih zona Zlatiborskog, Raškog i Moravičkog okruga“, koji se realizuje u okviru Programa razvoja opština za razvoj jugozapadne Srbije (PRO).

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici više od dvadeset opština iz ova tri okruga, zvaničnici Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), međunarodna konsultantska kuća ECORYS, koju je PRO program nedavno angažovao za ovaj projekat, izložila je metodologiju koju će koristiti u procesu mapiranja.

– Opštine su većnačelno odredile industrijske lokacije na svojim teritorijama. Međutim, značaj ovog projekta je u tome što će on utvrditi izvodljivost tih planova, a pripremiće i preporuke i obrazloženja za budući razvoj, planiranje i finansiranje rada na odabranim lokacijama, rekao je Ričard Librehts, direktor kompanije ECORYS. Graem Tindal, menadžer PRO programa istakao je da je rečo veoma značajnom projektu, koji je u direktnoj vezi sa Strategijom regionalnog razvoja Republike Srbije, koja ima za cilj smanjenje razlika u razvijenosti. U vezi sa osnovnim ciljem PRO programa – da pruži podršku održivom razvoju osam opština u jugozapadnoj Srbiji: Ivanjici, Novom Pazaru, Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju, Raškoj, Sjenici i Tutinu, Tindal je naglasio značaj njihovog parterstva i saradnje, kako bi se ostvario zajednički cilj – bolji kvalitet života stanovnika ovog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari