Prodavci sa buvljaka jutros protestovali ispred kabineta gradonačelnice Niša 1Foto: čitalac Danasa

Prodavci polovne robe na buvljoj pijaci na parkingu pored Tvrđave u centru Niša, koju je tržišna inspekcija zatvorila u subotu, nastavili su danas protest ispred kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Prodavci sa buvljaka, koji su uglavnom u teškom materijalnom položaju, kažu da su jutros razgovarali sa gradonačelnicom, ali da konačno rešenje nije dogovoreno, tako da će imati novi sastanak sutra.

“Ponuđeno nam je da od sutra prodajemo polovnu robu na Kvantaškoj pijaci prema Elektronskoj industriji, dakle izvan grada, gde ćemo to moći da radimo samo do avgusta, kada tu počinje da funkcioniše ‘zelenaška’ pijaca. Druga varijanta je da svi pređemo na postojeću buvlju pijacu u Otvorenom tržnom centru (OTC), kod Mašinske industrije, koja jeste u gradu, ali nije u centru“, kaže za Danas Slavica Antić, jedan od prodavačica na bubljoj pijaci pored Tvrđave.

Prodavci sa buvljaka jutros protestovali ispred kabineta gradonačelnice Niša 2
Foto: Čitalac Danasa

Ona kaže da su prodavci sa ove „centralne“ buvlje pijace, u Ulici Jadranskoj bb, predložili gradskim vlastima da i oni i prodavci polovne robe sa susedne auto pijace kod Tvrđave, koja zapravo i nije auto pijaca već buvljak, pređu u prostor OTC-a.

„Jer, ako oni ostanu na tom prostoru u centru grada, a mi budemo u OTC-u, koji je izvan centra, možemo samo da ‘pasemo travu’. Zašto bi bilo ko od nas koji smo u istom položaju bio privilegovan? Zašto bi mi bili bačeni u prostor u kojem možemo manje da zaradimo nego do sada, a i to je bilo minimalno”, kaže Antić.

Tržišna inspekcija je, inače, u subotu zatvorila buvlju pijacu kod Tvrđave u centru grada, na kojoj se “već duže od decenije prodaje polovna roba“, zbog čega su prodavci blokirali saobraćaj ispred buvljaka.

U rešenju inspekcije se navodi da se preduzeća za taksi prevoz putnika OK taksi, koje je zakupilo ovo zemljište, privremeno zabranjuje da tu  “organizuje buvlju pijacu” jer ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouptrave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u random vremenu”.

Dejan Radosavljević, vlasnik OK taksija, koji je zakupio ovo zemljište od Teniskog kluba Radnički, kako bi ga izdao trećem licu, rekao je za Danas da njegov ugovor važi do 2024. godine, sa planom da se nakon toga potpiše i aneks.

“Ja ne organizujem buvlju pijacu i ne bavim se pijačnim poslom, da bi mi se tražili ovi papiri. Ja samo izdajem parking, koji sam uredno zakupio od Teniskog kluba, i to subotom i nedeljom, prodavcima polovne robe”, rekao je on.

On je kazao da zakup dela tog parkinga naplaćuje preko fiskale kase i izdaje sve fiskalne račune.

“Radim to već deset godina i sve vreme je bilo legalno i u redu, a sada sam dobio rešenje inspekcije da to više ne smem da činim. Neshvatljivo”, kazao je on.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari