Prof. dr Dragan Milić, niški kardiohirurg, smenjen sa mesta prodekana Medicinskog fakulteta u Nišu: Organizovao besplatne operacije i najavio ulazak u politiku 1foto FoNet/Jugpress

Prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, čiji su zaposleni operisali pacijente 12 vikenda zaredom početkom godine da bi smanjili liste čekanja, po čemu je taj kardiohirurg postao poznat najširoj javnosti, smenjen je sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Nišu odlukom dekanice Dobrile Stanković Đorđević. On je to objavio na svom Fejsbuk nalogu pre nekoliko sati.

„Želim da se zahvalim svim prodekanima i profesorima na saradnji… Ponosan sam što sam kao prodekan uspeo da obezbedim donaciju Američke ambasade u opremi za genetsku laboratoriju vrednu preko 500.000 evra što je omogućilo Medicinskom fakultetu u Nišu da po prvi put u svojoj istoriji radi zdravstvene usluge na teret Fonda za zdravstveno osiguranje“, napisao je Milić u objavi na svom nalogu.

Kako je dodao, „ne postoji način da se naša klinika natera da ponovo stvori liste čekanja, niti da odustanemo od ideje da i Niš, kao i Beograd i Novi Sad dobiju svoje institute (za majku i dete, za onkologiju i kardiovaskularne bolesti), niti da se pomirimo sa činjenicom da Niš nema bolnicu sekundarnog tipa ni porodilište dostojno žena grada Niša i Juga Srbije“, napisao je Milić u svojoj Fejsbuk objavi.

Milić je za Južne vesti izjavio da je dekanica Dobrila Stanković Đorđević kao razlog njegove smene navela to što nije prisustvovao sednicama koje su zakazivali u njegovo radno vreme dok je na operaciji, a nisu prihvatili njegov zahtev da se termin sastanaka promeni.

Nedavno je objavljena vest da prof. dr Milić ulazi u politiku, odnosno da je najavio formiranje grupe građana i izlazak na lokalne izbore. On je za N1 rekao da će u politiku, ali ne na funkciju, da mu je cilj da grupa eksperata iz različitih oblasti popravi stanje u gradu koji propada, a koga se vlast seti samo pred izbore i pred rat, za mobilizaciju.

„Mi još uvek nismo tu odluku doneli, nije odluka samo na meni, to je grupa prijatelja, drugova, ljudi s kojima imam isti stav da se neke stvari u Nišu dešavaju na jako loš način, da je naš grad postao jedna crna rupa, dolina tuge, zaboravljen od svih. Sete nas se kad dođu izbori ili da ne daj Bože dođe do rata, pa da neko brani otadžbinu. Dobri smo za odbranu otadžbine ali ne kad dođe mir, da se razvija grad“, kazao je Milić.

Prof. dr Dragan Milić, niški kardiohirurg, smenjen sa mesta prodekana Medicinskog fakulteta u Nišu: Organizovao besplatne operacije i najavio ulazak u politiku 2
>Prof. dr Dragan Milić, Foto: Privatna arhiva

O tome da li će ga ovo političko angažovanje koštati i koliko, dr Milić je tada, između ostalog, rekao da ga je baš briga.

„Biću grub i reći – ne zanima me ili briga me. Ja svoj obraz dugujem svojim pacijentima, komšijama, prijateljima, to mi je jedino važno. Koliko će ovo da košta u bilo kom drugom smislu, mene ne zanima. Najgore je da se obrukaš pred ljudima koje poznaješ“, naglasio je.

Podsetimo, tih 12 nedelja tokom operacija pacijenata da bi se smanjile liste čekanja bile su izuzetno burne, čak toliko da su se o tome izjašnjavale kolege prof. dr Milića, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, a sam prof. dr Milić najavio je i tužbu protiv dr Radeta Panića, anesteziologa u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu jer je „povredio celu našu kliniku“, o čemu je Danas pisao. Kako je tada rekao prof. dr Milić, Ministarstvo zdravlja nije odobrilo dopunski rad vikendom bez finansijske nadoknade, mada mu je molba prosleđena krajem prošle godine.

Ministarka zdravlja odgovorila je krajem decembra prošle godine da iz Niša „nije dobila nikakav dopis“ i da je protiv rada doktora bez naknade.

„Nisu poslali nikakav dopis, bar ja nisam dobila, niti sam videla. Pretpostavljam da ako su poslali Kabinetu ja to moram da vidim, jer bi mi skrenule pažnju sekretarice koje rade. S druge strane, ja nisam za to da doktori rade besplatno. Izvinite, zašto bi doktor bio jedini koji radi besplatno? Mi ionako dosta vremena provedemo volontirajući i radeći besplatno. Pozdravljam entuzijazam kolega iz Niša, ali smatram da prekovremeni sati treba da im se plate”, rekla je Grujičić, a preneli mediji.

Usledile su osude ministarkinih reči i objašnjenja koja su do Beograda stizala iz Niša, ali i drugih sredina. Potom je u aprilu dr Rade Panić, gostujući na N1, naveo „da lekari iz Niša jesu heroji za pacijente, ali za zdravstveni sistem – oni ga urušavaju, zato što su radili prekovremeno i neplaćeno“, dodajući da „ne smete da uđete umorni da radite“.

Dr Panić je, između ostalog, rekao da smatra da je lekarima u Nišu „neko naredio da rade prekovremeno, jer nije da su svi pristali da rade besplatno“.
„U celokupnom zdravstvu ima mnogo neplaćenih sati, mnogo neiskorišćenih dana odmora. Osnovno pitanje je – zašto pričamo da već 30 godina lekari na svojim plećima nose zdravstvo, a to ne radi Ministarstvo zdravlja“, naveo je on.

Istog dana je prof. dr Dragan Milić najavio tužbu protiv dr Panića.

„Kolega Panić će svoje tvrdnje da je neko radio pod pritiskom morati do dokaže pred sudom, a mi ćemo za svedoke pozvati svih 120 zaposlenih na Klinici, i ako jedan, jedini radnik potvrdi njegovu tvrdnju, podneću ostavku na mesto direktora“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari