Profesori u Srbiji izučavaju modele predavanja o holokaustu, etici, kritičkom razmišljanju, empatiji 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Oko 30 profesora društvenih nauka iz 15 gradova u Srbiji u naredna tri dana izučavaće na skupu u Beogradu modele predavanja o holokaustu, etici, kritičkom razmišljanju i empatiji.

Dimitri Anselme i Fabenson Friš iz američke nevladine organizacije „Facing History and Ourselves“ (Suočavanje sa istorijom i nama samima) biće predavači na trodnevnom stručnom skupu „Posle rata: istorija i sećanje – Istraživanje inovativnih modela za istoriju i građansko obrazovanje u 21. veku“.

Anselme je novinarima pred početak skupa rekao da ga „zanima kako nastavnici u Srbiji predaju ovaj deo istorije i na koji način prave veze između istorije i današnjice“.

„Naša misija je da se borimo protiv netrpeljivosti i mržnje ohrabrujući mlade ljude da uče istoriju i misle o etičkim odlukama koje oni mogu danas da donesu“, rekao je on.

On će naredna tri dana sa profesorima iz Srbije razgovarati o metodama koje se koriste u SAD, a želi da sazna kako se u Srbiji predaju istorija i građansko vaspitanje i kako pomažu mladima da razumeju inkluziju i različitost.

„Mi kada počnemo da predajemo istoriju, podstičemo decu da misle o sebi i svom identitetu, što nije uobičajeno, tako da ćemo raditi neke aktivnosti koje će pokazati modele profesorima kako to mogu da rade“, rekao je on.

Sutra će raditi na tome kako koristiti originalne izvore i dokumenta koristeći na primer svedočenja preživelih u holokaustu, a to istoriju čini pristupačnijom jer se ne svodi na udžbenike i podatke, rekao je on.

Dodao je da je holokaust jedina konkretna tema skupa, ali pretpostavlja da će se dotaći i ratova na Balkanu.

Profesori iz Srbije će zajedno sa predavačima Anselmom i Frišom razgovarati na temu etike i ljudskog ponašanja, negovanja kritičkog razmišljanja i empatije, kao i razvoja društveno-odgovornog ponašanja učenika.

„Facing History and Ourselves“ je međunarodna nevladina organizacija koja nastavnicima i učenicima širom sveta pruža resurse, sveobuhvatni profesionalni razvoj i napredno usavršavanje. Sarađuje sa nevladinim organizacijama koje se bave mirom i pomirenjem, prevencijom nasilja, građanskim obrazovanjem, obrazovanjem o holokaustu i genocidu.

Stručni skup u Beogradu je organizovan u saradnji te organizacije i Ambasade SAD u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari