Profesorka Zrenjaninske gimnazije danas se ponovo izjasnila da nije politički delovala 1Foto: m. Pudar

Nakon što je 24. maja pokrenut disciplinski postupak u Zrenjninskoj gimnaziji, profesorka sociologije Senka Jankov danas se u prisustvu svojih advokata izjasnila da nije odgovorna za kršenje radne discipline niti je politički delovala, kada je u Google učionicu okačila plakat za građanski protest „Zrenjanin protiv nasilja“.

Za današnju raspravu u Zrenjaninskoj gimnaziji vladalo je veliko interesovanje medija. Ispred škole, za vreme izjašnjavanja, okupile su se novinarske ekipe i predstavnici Pokreta Novi optimizam, u očekivanju da će prisustvovati raspravi. Ipak, to nije dozvoljeno.

Direktor Zrenjaninske gimnazije na pitanje Danasa o čemu je danas suspendovana profesorka odgovarala, objasnio je da je održano izjašnjavanje, na kojem je profesorka mogla da još jednom iznese dodatne argumente.

„Danas je održan disciplinski postupak u školi, na kome je porfesorka mogla da iznese svoj stav i dodatne argumente. Ovim nije još završen disciplinski postupak, sledi donošenje odluke. Kada završimo proceduru, škola će objaviti odluku“, rekao je za Danas Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.

Senka Jankov je, po završetku disciplinskog postupka, izjavila da nije prekršila Zakon o osnovana sistema vaspitanja i obrazovnja.

„Ovaj sastanak koji smo danas imali u gimnaziji je bilo još jedno izjašnjavanje o pismenoj izjavi koju sam predala školi povodom suspenzije, u kojoj sam ja vrlo jasno rekla da ne prihvatam krivicu jer na tom plakatu, koji sam postavila u Googl učionici, nije bilo nikakvih stranačkih obeležja niti je stranka organizovala taj protest, tako da smatram da nisam prekršila zakon“, rekla je Senka Jankov.

Kako je objasnila, Zakon o osnovama sistema vasptanja i obrazovanja vrlo jasno nalaže šta su njene obaveze kao profesora.

„Moja obaveza kao profesora sociologije je da učenike učim građanskom aktivizmu, da promovišem vrednosti slobode, pravde, solidarnosti, građanske odgovornosti. Takođe, nastava sociologije, koja ima svoje ciljeve, to isto traži od mene. Smatram da ne bih bila dobar profesor da nisam o tome šta se dešava u društvu obavestila svoje učenike, koji su svi punoletni, jer ja predajem četvrtim razredima“, navela je pred novinarima Senka Jankov.

Prema njenim rečima, ona je dan pred suspenziju zaključila ocene maturantima ali joj je žao što nije mogla da prisustvuje maturskim ispitima jer je godinu dana bila mentor svojim učenicima, koji su odabrali da pišu radove iz sociologije.

Advokat Veljko Milić, koji zastupa suspendovanu profesorku, potvrdio je da je ovaj slučaj presedan i da ne pamti da je do sada zastupan neki profesor pod optužbom da je stranački organizovao đake, tako što su pozvani na građanski protest.

„Nisu ovakve stvari uobičajne, zaista predstavljaju presedan. Rasprava, iako javna, direktor je kao organ postupka doneo odluku da bude zatvorena za javnost pa mediji i zainteresovani pojedinci nisu mogli da prisustvuju i čuju o čemu se razgovaralo na disciplinskom postupku. U suštini, strane su ostale pri svojim ranijim stavovima. Sada čekamo konačnu odluku direktora da li će doneti otkaz ugovora o radu ili će obustaviti postupak, ili će izreći neki drugu meru“, rekao je advokat Veljko Milić.

Kako je objasnio, Školski odbor tek treba da se izjasni o žalbi profesorke Jankov, ukoliko odluka direktora ne bude povoljna po nju.

Punu podršku profesorki Jankov nastavlja da pruža Pokret Novi optimizam, u čijem upravnom odboru je ona član.

„Mi nećemo pustiti da se ovakav odnos prema sjajnoj profesorki zaboravi, držaćemo pažnju javnosti dok se sve ne završi. Demokratska javnost je na strani Senke Jankov a mi smo tu da artikulišemo njenu odbranu. Činjenica je da su se oni zaleteli i da bi sve nekako da završe, bez javnosti ali to ne može tako, ne može da se zaboravi da je jednom profesoru ugrožavan profesionalni integritet. Mi želimo da se ta suspenzija povuče i profesorki pruži satisfakcija. Zrenjaninska gimnazija je, na moju vleiku žalost, pala na niske grane i ne prihvatam da ta škola, čiji sam bio đak, bude dovedena na loš glas zbog gafova pojedinaca“, rekao je, između ostalog, Branislav Grubački Guta, osnivač Novog optimizma.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari