Program preventivnih pregleda radnika zaposlenih u Kragujevcu 1Foto: Dom zdravlja Kragujevac

 

Dom zdravlja Kragujevac u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, pokrenuo je program preventivnih pregleda radnika zaposlenih u Kragujevcu.

Prvi u Srbiji ovakav sporazum potpisali su juče direktor Doma zdravlja Kragujevac dr Vasilije Antić i predsednik Regionalne privredne komore Predrag Lučić u prostorijama Yanfeng Automotive Interior Systems.

Cilj projekta će biti preventivni pregledi zaposlenih, koji su predviđeni pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koji se odnose na prevenciju i rano otkrivanje bolesti i to: povišen krvni pritisak, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, depresija, kao i karcinom grlića materice i dojke.

– Radno aktivno stanovništvo često zbog svojih radnih obaveza ne stiže da obavi preventivne preglede, a uzevši u obzir njihov značaj, odlučeno je da se ovi pregledi obavljaju u radnim organizacijama, a sve u cilju unapređenja zdravlja našeg stanovništva, ističu u kragujevačkom Domu zdravlja.

Po njihovim rečima ova aktivnost posebno će značiti poslodavcima, a predstavlja korak dalje na povećanju investicione atraktivnosti u Kragujevcu.

Preventivni pregledi su besplatni, zato što spadaju u prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a u okviru ovog programa neće se raditi pregledi koji su zakonom predviđeni da idu na teret poslodavcu (radna mesta sa povećanim rizikom).

Početkom 2024.godine, napraviće se raspored pregleda po radnim organizacijama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari