Nikola Jović, programer iz Niša, zatražio je juče pravnu i drugu zaštitu niškog Centra za ljudska prava nakon što su ga pripadnici Policijske uprave u Nišu privodili i oduzeli mu računar, jer je 24. juna ove godine na sajt Jutjub postavio snimak policijske torture nad privedenim Romom Dejanom Stojanovićem u Vršcu, saznaje Danas.


– Klip sa policijskom torturom koja se dogodila u Vršcu 2007. skinuo sam sa Jutjuba pre više od godinu dana i stajao je u mom računaru, a postavio sam ga nedavno, kada sam video da je „nestao“ sa interneta. Za manje od 12 časova od kada sam postavio klip u moju kuću ušli su pripadnici Interventne jedinice i izvukli me iz kreveta, dok su ispred kuće stajali i kombi i policijski auto. Potom su me kombijem odvezli u nišku policiju da dam pisanu izjavu, ali mi niko nije saopštio u kom svojstvu, niti da imam pravo na advokata. Vratili su me policijskim vozilom kući, a potom su ponovo došli i tražili da opet pođem s njima i ponesem računar, koji će mi „nakon brze provere odmah vratiti“. Vratili su ga tek 13. jula, nakon što su ga pečatirali, slikali i otvarali – kaže Nikola Jović za Danas.

On dodaje da je tog 25. juna sa pripadnicima policije u niškoj policijskoj upravi ili u svojoj kući proveo sedam sati, od kojih je kraće vreme bio „zatvoren u prostoriji Odeljenja za visokotehnološki kriminal, jer navodno nisu znali da li je slobodan ili ne“. Prema njegovim rečima, policajci „nisu bili nekorektni, ali su mu više puta rekli da nije trebalo da objavljuje klip na internetu, pošto na taj način diskredituje policiju, a i sebi pravi problem“. On dodaje da je „mnogo policajaca dolazilo da ga vidi“ tako što su ulazili u kancelariju ili pitali: „To je ovaj?“.

– Bio sam izložen nekoj vrsti psihičkog pritiska, a strahujem da mogu biti izložen i daleko većoj opasnosti ukoliko o svemu ovome ne govorim. Plašim se za svoju bezbednost. Tim pre što je 8. jula inspektor niške BIA pozvao na „neformalan razgovor“ i predsednicu Humanitarnog udruženja Roma Anitu Kurtić. Pretpostavljam da je pozvana zato što njeno ime imam među kontaktima u računaru, a radim i sajt za tu organizaciju, čiju su radnu verziju mogli da vide – kaže Jović.

Prijava, pa provera policajaca

„Svako ko smatra da je neki pripadnik policijske uprave na njega vršio pritisak, prekoračio ovlašćenja ili mu ugrozio prava, može da podnese pisanu ili usmenu prijavu po kojoj ćemo postupati. Nakon provere navoda iz prijave, ukoliko se utvrdi da su tačni, protiv tog policajca će se izreći odgovarajuće mere“, kaže za Danas portparolka niške Policijske uprave Lidija Pavlović.

Vučković: Slučaj Jović i pred EK

Koordinatorka Centra za ljudska prava Lidija Vučković ocenjuje da je ovakvo postupanje „udar na demokratiju koja počiva na učešću građana“, kao i udar na slobodu govora. Ona kaže da je „neshvatljivo“ da jedan državni organ, koji stalno poziva građane da sarađuju, privodi i izlaže pritisku građanina koji je javno ukazao na problem. „Slučaj“ policijskog privođenja i postupanja prema Joviću naći će se u izveštaju koji će Centar dostaviti Evropskoj komisiji koja procenjuje napredak u reformama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari