Proizvodnja Sputnjika u Srbiji mogla bi da počne u maju 1Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY

Ruski fond za direktne i investicije (RFPI) i Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ sklopili su sporazum o proizvodnji ruskih vakcina protiv korona virusa Sputnjik V u Srbiji,koja bi mogla da bude pokrenuta do maja ove godine, objavio je danas portal Sputnjik, pozivajući se na saopštenje RFPI.

U saopštenju se navodi da su RFPI i „Torlak“ postigli sporazum o proizvodnji prve registrovane vakcine protiv virusa korona u svetu Sputnjik V i da će Srbija „biti prva zemlja u južnoj Evropi“ koja će proizvoditi tu vakcinu.

„U budućnosti je moguć izvoz vakcine u druge zemlje u regionu“, navodi se u saopštenju RFPI.

Precizirano je kako se očekuje da će proizvodnja vakcine Sputnjika V u Institutu „Torlak“ početi do maja ove godine. Šef RFPI Kiril Dmitrijev rekao je da je Srbija „među prvim zemljama na svetu odobrila i počela da primenjuje rusku vakcinu za imunizaciju stanovništva protiv virusa korona“ i ocenio da će proizvodnja Sputnjika V u Institutu „Torlak“ pojednostaviti logistiku i „omogućiti da se ubrza realizacija programa vakcinacije u Srbiji“.

Prvi kontigent ruske vakcine Sputnjik V isporučen je Srbiji 30. decembra prošle godine, a vakcinacija je počela 6. januara ove godine. Vakcina Sputnjik V do sada je registrovana je u 56 zemalja sveta koje ukupno imaju više od milijardu i po stanovnika.

Efikasnost vakcine je 91,6 odsto, što je potvrđeno objavljivanjem podataka u uglednom medicinskom časopisu „Lanset“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari