Pirotsko Udruženje „Žene juga“ u saradnji sa opštinom Pirot tokom novembra i decembra ove godine realizovaće projekat „Bez nasilja, molim“, koji je finansijski podržala Vlada Kraljevine Norveške. Prema podacima članica ovog udruženja, na području koje pokriva Policijska uprava u Pirotu, tokom 2009. godine registrovana su 62 krivična dela nasilja u porodici, a u prvih deset meseci ove godine registrovano je 38 krivičnih dela. Najveći broj registrovanih dela izvršen je upotrebom fizičke sile. Najveći broj izvršilaca ovog dela imaju od 35 do 45 godina, dok je najveći broj žrtava nasilja u porodici starosti preko 65 godina i od 25 do 35 godina.






Menadžerka projekta Dragica Pavlov-Krstić kaže da je ovaj projekat deo nacionalne kampanje „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ koji sprovode Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

– Projekat je i deo kampanje pod nazivom „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja“. Tokom novembra i decembra imaćemo brojne aktivnosti koje se završavaju 12. decembra javnom tribinom o seksualnom i rodnom nasilju – kaže Dragica Pavlov-Krstić.

– Tim za podršku i pomoć žrtvama nasilja u opštini Pirot 2007. godine sproveo je istraživanje nad 1.221 ispitanicom. Rezultati su pokazali da nasilje trpi 39,3 odsto anketiranih Piroćanki. Od tog broja najviše je onih koje su psihički zlostavljane – 28,89 odsto. Fizičko nasilje odvija se nad 23,75 odsto ispitanica, a 14 odsto je seksualno zlostavljano. Najviše zlostavljanih žena je u romskoj populaciji, ali je više od polovine njih spremno da o tome razgovara sa stručnjacima, što nije slučaj sa ispitanicama iz ostalih populacionih grupa – kaže saradnica na projektu Gordana Simonović-Veljković.

Koordinatorka projekta Marija Penčić kaže da je pred Osnovnim sudom u Pirotu tokom 2009. godine bilo 13 krivičnih postupaka zbog krivičnog dela nasilje u porodici.

– U ovoj godini pred istim sudom bilo je 35 krivičnih postupaka zbog istog krivičnog dela. I prošle i ove godine u ovim krivičnim postupcima u svojstvu oštećenih pojavljuju se žene. Pred Višim sudom u Pirotu prošle i ove godine nije bilo krivičnog dela nasilje u porodici – kaže Penčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari