Projekat „Čista Srbija“ u Kladovu - skoro 41 kilometar kanalizacione mreže 1Kladovo, foto: J. B. K.

Projektom izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture „Čista Srbija“ obuhvaćena je i opština Kladovo, kao jedna od 14 lokalnih samouprava u kojima će se tokom prve faze projekta „Čista Srbija“  izgraditi 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže.

– Plan je da kanalizaciju dobiju stanovnici prigradskog naselja Rit, kao i stanari u delu Brze Palanke, Velike Vrbice, Rtkova i Кorbova, dok će novu kanalizacionu mrežu dobiti meštani u naselju Podvrška. Projekat sadrži i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na dve lokacije, u zoni prigradskog naselja Кostol i u mesnoj zajednici Podvrška. Izgradnja blizu 41 kilometar kanalizacione mreže na šest lokacija za opštinu Кladovo biće magnet za potencijalne investitore – kazao je predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić, dodajući da lokalna samouprava bez podrške države, resornog ministarstva i Vlade Srbije sama nikada ne bi bila u situaciju da se upusti u finansiranje ove kapitalne investicije.

S obzirom da je na teritoriji kladovske opštine više zaštićenih područja, to su ovi infrastrukturni radovi značajni i sa aspekta zaštite životne sredine, smatra šefica kabineta predsednika opštine Kladovo, Nevenke Boldorac.

– Osim poboljšanja standarda stanovništva tu je i njihov uticaj na zaštitu životne sredine i promena navika koje su do sada imali. Ova infrastruktura će omogućiti i lokalni ekonomski razvoj same opštine, razvoj privrede i na prvom mestu razvoj turizma. Omogućava takođe bolje uslove života za ljude, naročito mlade, koji žele da ostanu u ovom kraju, kao i one koji žele da se vrate u svoj kraj – kazala je Nevenka Boldorac.

Realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija” zvanično je započela potpisivanjem relevantnih aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika 14 lokalnih samouprava, među kojima je i opština Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari