Promoteri ideje decentralizacije: To je put kojim bi Srbija trebalo da korača 1Foto: Z.S.M.

Formiranje Šumadijskog bloka 21 i isticanje regionalizacije i decentralizacije Srbije, kao dela političke platforme, izazvalo je reakcije političara kojima je ta tema bila okosnica delovanja.

Decentralizacija Srbije je tema o kojoj brojne poltičke partije govore više decenija unazad. Skoro pa da, od uvođenja višestranačja u Srbiji, nije bilo teme koja je toliko uspela da okupi istomišljenike.

Kada se prate politički programi, saopštenja, nastupi u javnosti većine kragujevačkih poslanika, jedna od ključnih tema je borba za decentralizaciju i regionalizaciju.

Jedan od rodonačelnika i nosilaca te ideje je i Veroljub Stevanović, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca.

On pozdravlja oživljavanje same ideje ali ne vidi mogućnost i da bude realizovana u ovom političkom trenutku.

Promoteri ideje decentralizacije: To je put kojim bi Srbija trebalo da korača 2
Veroljub Stevanović Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

“Od te priče sada nema ništa. Decentralizacija je nemoguća, jer aktuelna vlast centralizuje sve, zato ta ideja nema nikakvu šansu. A to mora da se uradi, ako želimo ravnomeran razvoj cele države. Da li će to biti formiranje četiri regiona, kako smo mi to zamišljali i predlagali, ili više, manje je bitno. Bitno je da se regionima omogući da imaju direktne predstavnike u republičkoj Skupštini, da nijedan zakon ne može da bude usvojen bez saglasnosti skupština regiona. Ako se Srbija ne decentralizuje, a tu mislim i na političke partije, nećemo uraditi ništa. Srbiji je decentralizacija neophodna, ali je nemoguća u ovom trenutku, rekao je za Danas Veroljub Stevanović.

Skoro identično mišljenje ima i Borivoje Radić, nekadašnji čelni čovek Demokratske stranke u Kragujevcu i narodni poslanik.

“Tema decentralizacije i regionalizacije je izuzetno važna u zemljama Evropske unije. Stepen demokratizacije jedne države meri se stepenom decentralizacije. U Srbiji, ovakvoj kakva je danas, ta tema nema prostora. Vlast je centralizovana u rukama ne jedne institucije, već jednog čoveka, koji je sve uzeo u svoje ruke. Prvo njega treba razvlastiti, pa tek onda pričati o decentralizaciji. Evo, promena Ustava je bila dobra prilika za uvođenje trećeg stepena vlasti. Međutim, nema ni govora o tome. A tema je značajna i aktuelna, međutim, potisnuta jer autokratska vlast ne ostavlja prostor”, kaže Borivoje Radić.

Od 2000-ih bilo je i nekih konkretnih primera želje da se krene putem regionalizacije i decentralizacije kroz formiranje Saveta za decentralizaciju.

Iako su stranke i poltičari koji zagovaraju ovu ideju u tome videli nadu i pokušaj da se krene primerom zemalja sa dužom praksom u regionalizaciji, danas ova ideja postoji samo kroz programe jednog broja stranaka.

Za Sašu Milenića, profesora filozofije i nekadašnjeg predsednika Skupštine grada Kragujevca i jednog od nekada glavnih zagovornika i promotera ideje regionalizacije, politička platforma Šumadijskog bloka 21 predstavlja osveženje i obnovlejnu nadu.

Promoteri ideje decentralizacije: To je put kojim bi Srbija trebalo da korača 3
Skupština grada Kragujevca Foto: Milan Nikić

“Sjajno je da ta priča sada ima naslednike. Nažalost, rečnik srpske demokratije sveden je na pitanja golog opstanka. A ako nešto stvarno doprinosi emancipaciji građana onda je to tema regionalizacije i decentralizacije. U Srbiji su te teme ograničene mega –  strukturama vlasti. Ova ideja je prava jer okuplja volju građana i prirodno je da ova mlađa generacija zagovara baš ovakve političke teme, jer su stasavali i politički i životno u jedno razbokorenije političko vreme”, zaključuje Saša Milenić.

Da je tema značajna i potrebna, potvrđuje i Dalibor Jekić iz Stranke slobode i pravde, koji ističe da je regionalizacija u fokusu ove političke organizacije, ali uz određeni redosled poteza i prioriteta.

“Nama je to bitna tema, jedna od najbitnijih za koje se zalažemo. Međutim, u ovom političkom trenutku to nije i najvažnija tema. Kada se budemo demokratizovali kao društvo, ta tema će biti u fokusu našeg delovanja, pre toga jednostavno nema uslova. Administrativna regionalizacija bez suštinskog prenošenja, ne samo odgovornosti na lokalni nivo, već i adekvatna raspodela sredstava, ne znači ništa. Iskreno, ni ovaj novi politički blok nema kapacitet da iznese tu temu”, zaključuje Dalibor Jekić.

Narodna stranka u Kragujevcu takođe čvrsto stoji iza ideje regionalizacije i decentralizacije, tvrdi za Danas dr Predrag Delić.

“Omogućiti pravilnu i ravnomernu raspodelu sredstava i razvoj cele Srbije jeste prioritet. Ako se samo Beograd bude razvijao, a drugi delovi države ostaju nerazvijeni, nije dobro. Znači da nemaju svi građani ista prava. Narodna stranka na ovoj temi insistira, ali je u ovom trenutku, sa ovom vlašću, realizacija je nemoguća. Moraćemo da sačekamo izbore”, kaže Predrag Delić.

Svi sagovornici Danasa jedinstveni su u stavu da je regionalizacija i decentralizacija put kojim bi Srbija trebalo da se razvija.

Od te ideje podjednako ne odustaju ni oni koji su se delimično pasivizirali u političkom životu, ali ni oni koji su još aktvini, bilo kroz stranačko delovanje ili kao izabrani predstavnici građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari