Tela trogodišnje devojčice M. M. i njenog brata M.M, starog deset meseci, pronađena su juče u Turijskoj reci kod Aleksinca, koju su spasioci pretraživali od srede, kada su se deca utopila, potvrđeno je u Policijskoj upravi Niš.


Prema navodima policije, telo devojčice pronađeno je pre podne na oko 300 metara od mesta gde se utopila, a telo muške bebe oko 13,30 kilometar dalje. Tela su pronašli spasioci Gorske službe spasavanja Srbije (GSS), saopštila je ta služba, navodeći da su se na terenu nalazili timovi za spasavanje na vodi, kao i iz stanica Niš i Beograd. Spasioci su pomagali pripadnicima niške Uprave za vanredne situacije i roniocima Žandarmerije koji su u potragu krenuli prekjuče pre podne, odmah posle prijave da su u selu Bankovac, opština Aleksinac, deca nestala u nabujaloj reci. Potraga je trajala do preksinoć oko 21.30 časova, a juče ujutru je nastavljena.

Biljana M., majka utopljene dece, kazala je novinarima da ih je povela na reku jer je ćerka htela da baca kamenčiće u vodu. U jednom trenutku devojčica se okliznula i upala u vodu, a Biljana, koja je nosila bebu u naručju, pokušala je da je izvuče, ali su je ćerka i bujica povukli. Komšija koji je prolazio čuo je njeno zapomaganje i uspeo da je izvuče, ali je za decu bilo prekasno.

Reka Turija je, inače, veoma plitka, a nakon nedavnih poplava dostigla je nivo od više od 70 centimetara. Nakon porasta vodostaja na Moravi i Južnoj Moravi, na teritoriji opštine Aleksinac 21. aprila proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Marić: Nije bilo ozbiljnijih izlivanja

Beograd – Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da, iako je kiša padala tokom cele noći, nije došlo do ozbiljnijih izlivanja reka ali da u naredna tri dana treba biti na oprezu. „Nije došlo do ozbiljnijih izlivanja, jedino je u Osečini došlo do izlivanja potoka, tri dvorišta su poplavljena i ekipe koje rade na sanaciji su na terenu“, rekao je Marić. Beta

Za opštine pomoć od 60 miliona dinara

Beograd – Komisija Vlade Srbije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda donela je juče odluku o dodeli pomoći od ukupno 60 miliona dinara za sanaciju štete u 22 lokalne samouprave koje su pogođene poplavama. Šteta od poplava, procenjena na osnovu preliminarnih izveštaja lokalnih samouprava, iznosi više od 710 miliona dinara, pa će Ministarstvu finansija biti upućen zahtev za obezbeđivanje dodatnih sredstava, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari