U opštinama Topličkog okruga – Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi ove godine podneto je 50 odsto manje zahteva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava nego 2010. godine, saopštila je juče Uprava za trezor u Prokuplju.


Prema podacima ove Uprave, u zakonskom roku do početka maja zahtev za obnovu i registraciju poljoprivrednih gazdinstava u prokupačkoj opštini podnelo je 1.520 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, dok je prošle godine u isto vreme bilo registrovano blizu 6.000 gazdinstava.

U Kuršumliji je takav zahtev ove godine podnelo 1.597 poljoprivrednih gazdinstava, a prošle godine bilo je podneto 3.174 zahteva. Taj broj smanjen je i u Žitorađi, sa 3.256 prošle na 1.906 zahteva ove godine.

Najizraženiji pad zabeležen je u opštini Blace, izrazito poljoprivrednoj opštini, gde je ove godine podneto 1.386 zahteva, a prethodne ih je bilo 3.000.

U Upravi za trezor tako drastičan pad zahteva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava tumači se oštrijim propisima resornog ministarstva. Ti propisi će striktno odvojiti one koji se profesionalno bave poljoprivredom i žive od nje od onih kojima je to dopunska delatnost, rekli su stručnjaci za agroekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari