Počela je treća nedelja štrajka u osnovnim i srednjim školama, ali se dogovor sindikata prosvetnih radnika i Vlade Srbije ne nazire, iako su u toku intenzivni pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru. Ni iz sindikata, ni iz Ministarstva prosvete nema odgovora do kada bi štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta mogao da potraje, a do kraja polugodišta ostalo je četiri nedelje.

Kako pregovori odmiču sve je izvesnije da neće biti ništa od povišice preko kolektivnog ugovora, koja bi, prema ranijim najavama trebalo da ublaži smanjenje plata za 10 odsto.

Jasna Janković, članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika kaže za Danas da se o tome ne pregovara, jer sastancima ne prisustvuju predstavnici Ministarstva finansija, a od prošlog utorka ni ministar prosvete Srđan Verbić. Ona ističe da su sindikati zadovoljni tokom pregovora sa Ministarstvom prosvete o kolektivnom ugovoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ali odbacuje mogućnost da dogovor oko ovih pitanja rezultira prekidom štrajka, jer je to „tek treći zahtev“. Jankovićeva dodaje da će tokom vikenda biti održana sednica Glavnog odbora Unije, na kojoj će se razgovarati o dosadašnjim efektima štrajka i daljim koracima.

– Ministar prosvete stalno govori kako su platni razredi najpoštenije rešenje, ali kada pitamo kad će to biti, dobijamo odgovor da se ne zna. To je licemerno i izaziva ogorčenje prosvetnih radnika – ocenjuje Jankovićeva.

Prosvetari u petak primaju prvi deo novembarske plate, koja će biti smanjena po osnovu vladinih mera štednje, a Jankovićeva ističe da će tek videti kako je to obračunato. Na pitanje da li će prosvetnim radnicima koji štrajkuju biti umanjen drugi deo novembarske zarade (štrajk je počeo 17. novembra) ona navodi da se o tome nije razgovaralo, dok je Slobodan Brajković, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, uveren da neće. Jankovićeva dodaje da smanjenje na mesečnom nivou za one koji časove drže po 30 minuta ne može da pređe 16,5 odsto.

Pregovori o zakonu juče su završeni, a o kolektivnom ugovoru nastavljaju se u sredu.

Broj osnovnih i srednjih škola koje su u štrajku se ne menja – prema jučerašnjim podacima sindikata protestuju zaposleni u oko 1.100 škola, dok Ministarstvo prosvete tvrdi da je reč o 700, od ukupno 1.768 obrazovnih ustanova u Srbiji.

Budili ministra

Članovi Foruma srednjih stručnih škola održali su juče protest na Trgu Nikole Pašića, na kome su budilnicima i trubom „budili“ ministra prosvete Srđana Verbića. Predsednik Foruma Milorad Antić kaže da su ovim potezima prosvetni radnici iskazali nezadovoljstvo odnosom vlade prema štrajkačkim zahtevima sindikata. On je poručio ministru da pregovori treba da se vode 24 sata, jer je to u interesu dece, roditelja i nastavnika. Antić navodi da u Beogradu štrajkuje 70 odsto srednjih stručnih škola, 14, od 21 gimnazije, a da je najlošiji odziv u osnovnim školama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari