Prosvetarima stiže povišica od 2.400 dinara 1Foto: Stefana Savić

Decembarske plate zaposlenih u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, koje se isplaćuju iz dva dela, 6. i 20. januara, biće uvećane za šest odsto, što znači da će koverte prosvetara biti „deblje“ u proseku za 2.400 dinara.

Povišica sleduje samo onima čije su zarade smanjene za 10 odsto u novembru 2014, što znači da će biti zaobiđeni zaposleni koji primaju minimalac. NJima će, međutim, zbog povećanja minimalne cene rada plate skočiti već početkom februara, kada se isplaćuje prvi deo januarske plate, objašnjava za Danas Vladimir Adžić, šef Resora za finansije Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On podseća da je minimalna cena rada od 1. januara povećana sa 121 na 130 dinara što je uvećanje od 7,5 odsto, pa će „tetkice“ ubuduće primati u proseku 23.920 dinara. Adžić napominje da povećanje minimalne cene rada donosi novi problem, pošto će zarade administrativnih radnika (blagajnika) u školama pasti ispod minimalca, pa će i oni biti dotirani. Administrativni radnici bez prethodnog radnog staža primaju u proseku 22.500 dinara. Adžić kao mogući scenario najavljuje da će blagajnici početi masovno da otvaraju bolovanja, kao što se to u jednom trenutku dogodilo sa „tetkicama“. Zato je, kako kaže, u ovom trenutku jedino rešenje da se blagajnicima poveća cena rada, do uvođenja platnih razreda. Adžić navodi da korekcija koeficijenata nije realan zahtev, jer bi u tom slučaju povećanje tražili i svi ostali.

I sa povećanjem od šest odsto, prosvetni radnici i dalje će biti plaćeni manje od republičkog proseka, a da bi se vratili na nivo iz 2014, plate je trebalo podići za 12 odsto. U Uniji smatraju da prostora za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika ima.

– Zbrinjavanjem tehnoloških viškova do ovog trenutka je ušteđeno dve milijarde dinara, a svakog sledećeg meseca uštede mogu biti samo veće, jer se broj tehnoloških viškova konstantno smanjuje. Smatramo da bi bilo najpravednije da se novac od ušteda vrati u obrazovni sistem, a najnepoštenije bi bilo da on ode u republički budžet. Tih dve milijarde dinara je dovoljno da se svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i domovima učenika isplati jednokratna pomoć od 15.000 dinara, odnosno 10.000 sa porezima. O tome smo pre nekoliko dana razgovarali sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, koji je obećao da će ovu ideju izložiti ministru finansija – kaže za Danas Jasna Janković, predsednica Unije, napominjući da su prosvetari poslednje tri godine zakinuti i za novogodišnju nagradu, koja se ne isplaćuje, iako je predviđena posebnim kolektivnim ugovorom.

Ona ukazuje da su u najnepovoljnijem položaju zaposleni u predškolskim ustanovama, jer se njihove zarade finansiraju iz budžeta lokalnih samouprava, od čije volje zavisi i da li će ispoštovati preporuku da i predškolcima plate u 2017. budu povećane za šest odsto. Jankovićeva kaže da se opštine „ugledaju jedna na drugu po lošem, a ne po dobrom“, ilustrujući to podatkom da je opština Ivanjica prošle godine povećala plate predškolcima za četiri odsto, ali pošto to nije uradio niko u njihovom okruženju, sada nisu predvideli povišicu od šest odsto. Ona kaže da je u ovom trenutku jedino rešenje da se zarade radnika u predškolstvu isplaćuju direktno iz republičkog budžeta ili da Ministarstvo finansija obaveže lokalne samouprave da povećaju plate ovoj kategoriji zaposlenih za šest odsto. Na tome insistiraju i u Samostalnom sindikatu predškolskog obrazovanja i vaspitanja, u kome kažu da su Sremska Mitrovica i Stara Pazova 28. decembra isplatile zaposlenima u predškolskim ustanovama u tim opštinama za šest odsto uvećane plate.

Produžava se raspust za dva dana

Prvi deo zimskog raspusta biće produžen za dva dana zbog epidemije gripa, pa će nastava početi u sredu, 11. januara, rekao je juče ministar prosvete Mladen Šarčević. On je dodao da će se epidemiološka situacija na terenu pratiti na dnevnom nivou i da će biti u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja. Ukoliko obolevanje i dalje bude veliko, ministar kaže da će se nova procena raditi u ponedeljak, 9. januara.

Šarčević objašnjava da su se odlučili da raspust produže samo dva dana, jer je problem kako nadoknaditi izgubljene časove. U Vojvodini je raspust u toku tako da se kalendar ne remeti, ali u ostatku Srbije to predstavlja problem. Pomeranje drugog dela zimskog raspusta remeti porodične planove, jer su mnogi uplatili aranžmane, a produžavanjem godine remeti se sistem male mature, koja se polaže 14,15. i 16. juna. Ministar kaže da prema podacima Instituta Batut najviše obolelih od gripa ima među predškolskom i školskom decom u uzrastu od pet do 14 godina – oko 12.000, a obolelo je i oko 3.000 srednjoškolaca.

Prvo polugodište se završava 27. januara, a drugi deo zimskog raspusta trajaće od 30. januara do 10. februara.

Grip u Beogradu

Kada je reč o glavnom gradu Srbije, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, broj obolelih od gripa je u prethodnih nedelju dana povećan za 62 odsto. Ukupno je 2.646 obolelih od gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari