Britanske vlasti su predložile nova pravila, koja bi školama dozvoljavala da uvedu zabranu muslimanskim đacima da tokom nastave nose zar, koji prekriva čitavo lice, što oslikava burnu raspravu o odnosu Velike Britanije prema muslimanskoj manjini. Ovaj predlog predstavlja poslednju epizodu u dugom nizu debata povodom nošenja feredža, koje se tradicionalno nazivaju nikab.

Britanske vlasti su predložile nova pravila, koja bi školama dozvoljavala da uvedu zabranu muslimanskim đacima da tokom nastave nose zar, koji prekriva čitavo lice, što oslikava burnu raspravu o odnosu Velike Britanije prema muslimanskoj manjini. Ovaj predlog predstavlja poslednju epizodu u dugom nizu debata povodom nošenja feredža, koje se tradicionalno nazivaju nikab. Prošlog oktobra, britanski premijer Toni Bler opisao je nikab kao „simbol odvajanja“ koji „ostale ljude, izvan muslimanske zajednice čini da se osećaju neprijatno.“
Britansko ministarstvo za obrazovanje objavilo je nove smernice, nakon što je sud u Bakinghempširu odbio zahtev 12-godišnje devojčice, koja je prošlog meseca tražila odobrenje da u učionici nosi nikab. U okviru predloženih regulativa, koje tek treba da budu formalno prihvaćene, navodi se da pravo svakog pojedinca na „izražavanje religije ili vere“ ne podrazumeva pravo na izražavanje vere „u svakom trenutku, na svakom mestu ili na bilo koji poseban način.“ Školskim direktorima bi trebalo da bude omogućeno da narede đacima da pokažu svoje lice, jer u suprotnom „nastavnik možda ne bi bio u mogućnosti da sudi o njihovom angažovanju na časovima,“ predlaže se novim regulativama. Povrh toga, takođe se navodi da, „škole moraju biti u stanju da identifikuju svoje đake, kako bi u obrazovnim ustanovama vladao red“.
Pitanje islamskih odevnih predmeta u školama izazvalo je sukobe u mnogim evropskim zemljama, ponekad suprotstavljajući sekularističke ideologije sa religioznim verovanjima rastućih muslimanskih manjinskih zajednica. Džim Knajt, školski ministar, izjavio je da škole treba da se konsultuju sa roditeljima povodom uvođenja novih pravila o dozvoljenim uniformama.
Predlog vlade izazvao je oštre reakcije nekih muslimanskih grupa, uključujući Islamsku komisiju za zaštitu ljudskih prava, čiji je šef Masud Šadareh rekao da je „jednostavno zapanjujuće“ za vladu da „izdaje savete koji su protiv muslimanske zajednice.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari