Protest advokatafoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Grupa advokata danas je ponovo pozvala kolege da se sutra u 10 časova okupe ispred Pravnog fakulteta u Beogradu i održe ono što nazivaju „protestnom skupštinom“. Protest je zamišljen kao uvod u redovnu skupštinu Advokatske komore Beograda, koja je zakazana za 11 časova.

Najavljujući protest, advokat Miroslav Živković rekao je da su do organizatora stigle, kako ih je okarakterisao, „prve pretnje“.

On je istakao da je na sednici Upravnog odbora komore, održane u ponedeljak, potpredsednik AKB-a Saša Ivanišević rekao okupljenima da je na „otvorenoj liniji“ sa ministarkom pravde Majom Popović i da je ona zahtevala da se komora ogradi od zakazanog protesta.

Protest advokata nepoželjan pred izbore?

Na Živkovićevo izlaganje sa naslonio advokat Luka Jovanović ističući da ovaj incident pokazuje da će postojati pokušaji da se po „svaku cenu suzbije organizovanje protesta advokata u predizbornom periodu“.

Govoreći o razlozima protesta, Jovanović je naglasio nezadovoljstvo radom komore i nesposobnošću rukovodstva da se suprotstavi manipulisanju advokatima od strane predstavnika vlasti. Kao primer, on je naveo rad na nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku, koji je prema Jovanovićevim rečima, izrađen mimo zakonom predviđene procedure.

Saša Ivanišević, potpredsednik AKB-a, za Danas je potvrdio da je povodom najavljenog protesta bilo kontakta sa Ministarstvom pravde, ali je i demantovao da je od njih zahtevano da se od istog ograde.

Protest
Protest, Foto: Danas/Vuk Jeremić

– Kada su saznali za najavu protesta, pozvali su nas i pitali da li komora organizuje taj protest. Mi smo im rekli da nismo i na tome se završilo. Nismo puštali nikakvo saopštenje povodom najavljenog protesta, jer nismo želeli da pridajemo značaj ličnim akcijama pojedinih advokata, kaže Ivanišević.

Komora: Nije pomenuto vreme organizacije protesta

On napominje da organizatori protesta svesno propuštaju da napomenu da organizuju protest u isto vreme kada se održava i redovna skupština, te da će verovatno pokušati da advokate koji su došli na skupštinu predstave kao advokate koji su došli na protest.

Podsetimo, prema Statutu AKB-a, svaki član Advokatske komore Beograda je istovremeno i član skupštine komore, što znači da ima oko 5.500 članova.

Ivanišević je demantovao tvrdnje da se krišom radi na nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku, objašnjavajući da je u pitanju samo grupi dokument koji su iz Ministarstva pravde poslali Advokatskoj komori Srbije.

– To je dokument koji treba da posluži kao polazna osnova za nacrt, jednom kada na njemu počne da se radi. Advokatska komora Srbije je taj dokument spustila regionalnim komorama i to je sve. Nikakvog rada na nacrtu izmena trenutno nema, niti će ga biti u narednom periodu pošto je Vlada u tehničkom mandatu, a pitanje je kada će biti formiran sledeći saziv Narodne skupštine, navodi Ivanišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari