Protest građana zbog najavljene izgradnje crkve kod Štranda u Novom Sadu (FOTO) 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Građani Novog Sada danas su održali protest kako bi se usprotivili nameri gradskih vlasti da se izgradi verski objekat Srpske pravoslavne crkve (SPC) u blizini najvećeg i najpoznatijeg novosadskog kupališta – Štrand, kraj Dunava.

Na protest, na mestu gde je najavljena izgradnja crkve, pozvali su nezavisni članovi Saveta Mesne zajednice Liman.

Oni su naveli da se protive izgradnji crkve na zelenoj površini, koja se koristi kao odmorište i dodali da izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada „deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini“.

Naveli su i da gradska vlast ne može da gradi crkveu bez konsultovanja građana koji tu žive.

„Svi planovi, projekti pa i sami odbornici u Skupštini grada plaćeni su novcem građana i mi moramo da znamo kako se i na šta naš novac troši“, kazali su predstavnici Mesne zajednice Liman.

Najavili su za 10. mart održavanje zbora građana te mesne zajednice.

Protest građana zbog najavljene izgradnje crkve kod Štranda u Novom Sadu (FOTO) 8
Foto: Beta/Dragan Gojić

U toj mesnoj zajednici većinu imaju grupe građana, koje su pobedile Srpsku naprednu stranku (SNS) na izborima 2021. godine.

Opozicione partije takođe su se usprotivile izgradnji crkve na tom mestu uz ocenu da je neukusno da se verski objekat gradi u blizini kupališta, kao i uz konstataciju da su Novom Sadu potrebniji novi domovi zdravlja i rešavanje brojnih komunalnih problema, nego nove crkve.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić optužio je opoziciju da „mrzi veru srpskog naroda“, da njeni predstavnici „lažu, istupaju sa lošom namerom i napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje“.

Opozicija je nakon toga optužila gradsku vlast da želi da polarizuje Novosađane po verskom opredeljenju.

Opozicija je podsetila i da se na mestu gde se planira izgradnja crkve od 1988. do 1995. godine nalazilo kultno novosadsko omladinsko mesto „Žuta kuća“, koje je predstavljalo „svojevrsni centar građanskog aktivizma, otpora diktaturi i autoritarnosti, i slobodnog umetničkog delovanja“.

Na obližnjem Mostu slobode postavljen je prekjuče transparent na kojem piše „Dogodine na liturgiji“ i sa potpisom „Mladi Limanci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari